G-QXXHXL9JW0
USD34,26
EURO37,63
CNY4,85
GBP44,89
EURO/USD1,10
BIST9.044,89
Petrol77,47
GR. ALTIN2.880,44
BTC2.137.283,21

İnsan Beynindeki Gizemli Kanal Sistemi Ortaya Çıktı: Glimfatik Sistem Bulundu!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilim insanları, insan beyninde daha önce farelerde tespit edilen glimfatik sistemin izlerine rastladıklarını duyurdu. Bu sistem, atık maddelerin damarları çevreleyen kanallar aracılığıyla temizlenmesine yardımcı oluyor. Yapılan araştırma, insan beyninin kendi atık yönetim sürecine dair önemli bulgular sunarak, bu mekanizmanın insanlar için de geçerli olabileceğini öne sürüyor.

“Proceedings of the National Academy of Sciences” dergisinde yayımlanan çalışmada, beyin ameliyatı geçiren 5 hastanın beynine kontrast madde enjekte eden araştırmacılar, bu maddeyi manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ile takip etti.

Daha önceki çalışmalarda, farelerin beyinlerinde “glimfatik sistem” olarak adlandırılan bu sistemin, beyin atıklarının damarları çevreleyen kanallar aracılığıyla atıldığını tespit ettiklerini belirten araştırmacılar, insan beyninde de benzer bir sistemin varlığının tartışıldığını ancak şimdiye kadar görüntülenemediğini açıkladılar.

Araştırma sonucunda, hastalara enjekte edilen maddenin izlenmesiyle, insan beyninde de “glimfatik sistemin” izlerine ulaşılabildiği belirtildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İnsan Beynindeki Gizemli Kanal Sistemi Ortaya Çıktı: Glimfatik Sistem Bulundu!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!