G-QXXHXL9JW0
USD34,27
EURO37,63
CNY4,88
GBP45,05
EURO/USD1,10
BIST9.109,34
Petrol77,61
GR. ALTIN2.920,02
BTC2.189.928,59

İstanbul’un Kurtuluşu: 101 Yılda Unutulmaz Anlar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul’un Kurtuluşu Coşkuyla Kutlandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Türk ordusunun 6 Ekim 1923 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde İstanbul’u geri alarak gerçekleştirdiği kurtuluşun 101. yıldönümünü Beşiktaş Meydanı’nda düzenlenen etkinliklerle kutladı.

Kutlamalara katılan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, çok sayıda İstanbullu ile bir araya geldi. İmamoğlu’nun yanında CHP TBMM Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, CHP Parti Meclisi üyeleri Berker Esen ve Cem Aydın, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, Bakırköy Belediye Başkanı Ayşegül Ovalıoğlu, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık ve CHP İstanbul Kadın Kolları Başkanı Hatice Selli Dursun da yer aldı.

“Geldikleri Gibi Gittiler”

İstanbullulara hitap eden İmamoğlu, "Bu güzel akşamda sizinle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum, sevgili İstanbullular. Bu şehrin değerli insanları, Atatürk ve Cumhuriyet sevdalıları, hoş geldiniz" dedi.

İstanbul’un kurtuluş yıl dönümünü kutlayan İmamoğlu, "Bu şehrin her güzel anını paylaşarak anacağız. İnanıyorum ki, ancak o zaman bu şehrin ve ülkenin değerini daha iyi anlarız. Bize bu memleketi emanet edenlerin ruhları şad olsun." ifadelerini kullandı.

İmamoğlu, İstanbul’un tarihin akışını değiştiren bir şehir olduğunu belirterek sözlerine devam etti: "1453’te Fatih Sultan Mehmet Han İstanbul’u fethettiğinde Orta Çağ sona ermiştir. 1923’te bu aziz millet, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde işgalcileri İstanbul’dan gönderdi. Geldikleri gibi gittiler."

"İstanbul’dan Bayrağımızı Selamlayarak Ayrıldılar"

İmamoğlu, bu zaferin dünya üzerinde yeni bir dönemi başlattığını vurgulayarak, "Milletçe bağımsızlığımıza sahip çıktık. İşgal birlikleri, İstanbul’dan bayrağımızı selamlayarak ayrıldılar. O günden sonra tüm dünyada mazlum milletler bağımsızlık yolunda güçlü adımlar atmaya başladı. Cumhuriyetler kuruldu." şeklinde konuştu.

Cumhuriyet’in ilanına giden süreci hatırlatan İmamoğlu, "Bugün 6 Ekim. İşgal kuvvetlerini İstanbul’dan gönderdikten sadece 23 gün sonra 29 Ekim’de Cumhuriyetimizi ilan ettik," dedi.

"Tam Bağımsızlıktan Asla Taviz Vermeyeceğiz"

İmamoğlu, bağımsızlık vurgusunun önemine dikkat çekerek, "Bu millet bağımsızlığı ruhunda hisseden Türkiye Cumhuriyeti’ni kurdu. Tam bağımsız bir Türkiye Cumhuriyeti. Bu duygu, bizi yücelten bir duygudur. Atatürk, ‘Tam bağımsızlık, üzerimize aldığımız vazifenin temel ruhudur’ demiştir." ifadelerini kullandı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün sözüne atıfta bulunan İmamoğlu, "Tam bağımsızlık, siyasi, mali, iktisadi, adli, askeri, kültürel her hususta tam bağımsızlık demektir. Buna asla taviz vermeyeceğiz," dedi.

"Yurtta Barış, Dünyada Barış"

İmamoğlu, Atatürk’ün "Yurtta barış, dünyada barış" sözünün önemine değinerek, "Savaş mecbur kalmadıkça cinayettir ve barış, mutlaka özgür vatandaşların iradesiyle yükselebilir. Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığı, fikri hür, vicdanı hür bireylerle mümkündür," dedi.

İmamoğlu, gençleri özgür iradeleriyle karar almaya, akıllarıyla ve vicdanlarıyla hareket etmeye teşvik etti. "Cumhuriyetten, demokrasiden, laiklikten ve hukukun üstünlüğünden asla vazgeçmeyin," diyerek, bu değerlerin korunmasının önemine vurgu yaptı.

"Kendilerini Milletin Üzerinde Görenler Var"

Konuşmasının sonunda, toplumsal adalet ve insan hakları konusuna dikkat çekerek, kadın cinayetlerine karşı duyarlılığı olan Beşiktaş taraftar grubu Çarşı’nın pankartına atıfta bulunan İmamoğlu, "Kadınlara ve çocuklara dokunamayacak hiç kimse bulunmamalıdır. İstanbullular’ın huzurunu bozamayacak hiç kimse," dedi.

İmamoğlu, etkinlikte dayanışma çağrısı yaparak, "İstanbul’un ve demokrasinin muhafızı olmaya hazır mıyız?" diye sordu. Ardından, kutlama etkinliğinde sevilen sanatçı Melek Mosso sahne aldı.

Kurtuluş günü bu şekilde coşkuyla kutlanmış oldu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İstanbul’un Kurtuluşu: 101 Yılda Unutulmaz Anlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!