Endonezya’nın yoğun nüfuslu Java Adası’nda bulunan Merapi Yanardağı, alarm seviyesinin 3’e yükseltilmesiyle tekrar faaliyete geçti. Jakarta Globe’un haberine göre, ülkenin en aktif yanardağı olan Merapi, çevresindeki riskleri artırarak alarm seviyesinin yükseltilmesine sebep oldu. Jeolojik Afet Teknolojisi Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanı Agus Budi Santoso, lav akıntısının maksimum 1500 metreye kadar ulaşabileceğini belirtirken, bölge sakinlerine nehir vadileri ve yasak bölgelerden uzak durmaları konusunda uyarıda bulundu.
2010 yılında yaşanan büyük patlamada 347 kişinin hayatını kaybettiği ve 20 bin kişinin tahliye edildiği Merapi Yanardağı, Endonezya’nın Pasifik Ateş Çemberi’ndeki 130 aktif yanardağından sadece biri. Bu nedenle sık sık faaliyete geçen ve çevresindeki riskleri artıran yanardağ, bölge sakinlerini sürekli tehdit altında tutuyor. Yetkililer, lav akıntılarının yayılma ihtimali bulunan bölgelerden ve yasak alanlardan uzak durmaları konusunda uyarılarda bulunuyor.
Endonezya’nın Merapi Yanardağı, 2010 yılında yaşanan büyük faciadan bu yana sürekli olarak izlenmekte ve faaliyetleri yakından takip edilmektedir. 2010 patlaması sırasında yüzlerce kişinin evleri yıkılmış ve binlerce insan tahliye edilmişti. Bu nedenle yanardağ, bölge sakinleri için sürekli bir tehdit oluşturmaktadır. Endonezya’daki jeolojik ve volkanik oluşumlar nedeniyle ülke, doğal afetlere karşı sürekli hazırlıklı olmak zorunda.
Endonezya’nın en aktif yanardağı Merapi, 2010 patlamasının ardından ulaşım ve tarım alanlarında ciddi zararlara neden olmuştu. Bu nedenle yanardağ, ülkenin ekonomik ve sosyal yapıları üzerinde de olumsuz etkilere sahip olmuştu. Ülkenin volkanik bölgelerindeki riskler nedeniyle Endonezya, sürekli olarak afetlere karşı hazırlıklı olmak zorunda ve yanardağ patlamaları gibi doğal felaketlere karşı sürekli tetikte olmalıdır.