İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu’na katılmak üzere New York’a gitti. Uçakta basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Starmer, Orta Doğu’daki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. İsrail ve Hizbullah arasındaki çatışmanın şiddetlenmesi üzerine Lübnan’da bulunan İngiliz vatandaşlarına ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu. Başbakan, bu çağrıyı yaparken gerilimin tırmanması ışığında acil durum planını hızlandırdıklarını ve Lübnan’dan ayrılmanın şimdi çok önemli olduğunu vurguladı.
İngiltere Savunma Bakanlığı, bölgedeki tansiyonun yükselmesiyle harekete geçerek vatandaşlarına bölgeye seyahat etmeme uyarısı yaptı. Eğer Lübnan’da bulunan İngiliz vatandaşlarının tahliye edilmesi gerekirse Güney Kıbrıs’taki üslerde bulunan 500 askere ek 700 asker daha gönderileceği duyuruldu. Ayrıca, muhtemel bir tahliye operasyonunda İngiliz savaş gemilerinin kullanılacağı belirtildi. Savunma Bakanı John Healey, tüm taraflara sükunet çağrısı yaparak İngiliz vatandaşlarını desteklemek için hazırlıkların yapıldığını ifade etti.
Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail’in Beyrut’a gerçekleştirdiği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının yaralanlara oranla daha fazla olduğu belirtildi. 23 Eylül Pazartesi gününden bu yana devam eden saldırılarda ölenlerin sayısının 569, yaralı sayısının ise bin 835’e yükseldiği açıklandı. İsrail’in Beyrut’a düzenlediği son saldırıda 6 kişinin öldüğü, 15 kişinin yaralandığı bilgisi paylaşıldı. Tahminlere göre, Lübnan’da bulunan 10 bin İngiliz vatandaşı bulunmaktadır.
Tansiyonun yükselmesiyle birlikte İngiltere, Orta Doğu’da savaşın eşiğine gelindiğinin farkındadır. Bu nedenle acil önlemler alarak vatandaşlarını koruma altına almayı hedeflemektedir. İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetlerine ait uçak ve helikopterler de operasyon için hazır bekletilmektedir. İngiltere hükümeti, bölgedeki krizin çözümü için diplomatik yollarla çözüm bulmaya çalışmaktadır. Tüm taraflara sükunet çağrısı yaparak barışçıl bir çözüm yolu bulunmasını arzulamaktadır.