G-QXXHXL9JW0
USD34,15
EURO38,05
CNY4,84
GBP45,59
EURO/USD1,11
BIST9.898,88
Petrol73,90
GR. ALTIN2.888,85
BTC2.159.508,42

ABD, Türkiye’ye S-400’leri ‘Yumuşak’ Bir Şekilde Devre Dışı Bırakmayı Önerdi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD’li yetkililer, Rusya’dan tedarik edilen S-400 hava savunma sistemlerinin Türkiye tarafından ‘yumuşak’ bir şekilde devre dışı bırakılmasını önerdi. ABD, Türkiye’ye F-35 savaş uçağı satışının önündeki engeli kaldırmak amacıyla yeni bir öneride bulundu. ABD’li yetkililer, Türkiye’nin hava savunma sistemlerini kontrol etmesine izin vereceklerini ancak kontrolün aslında ABD’de olacağını önerdi. Görüşmeler ileri bir aşamada ve Rus sistemlerinin Türkiye’nin İncirlik üssüne aktarılması önerisi de gündemde.

ABD’nin sunduğu teklif, Türkiye’nin F-35 savaş uçağı programına geri dönmesine olanak tanıyacak. Beyaz Saray ve Pentagon yetkilileri, Türkiye’ye S-400 hava savunma sistemlerini ABD’ye teslim etmesini veya İncirlik üssündeki ABD kontrolündeki alana transfer etmesini talep etti. Böylelikle Ankara, uluslararası bir utançla eşdeğer olabilecek bir geri dönüşten kaçınabilir ancak Rusya ile olan sözleşmelerini ihlal etmemiş olur.

Türkiye’nin tepkisi henüz olumlu değil ve görüşmelerin devam etmesi bekleniyor. Ancak ABD, Türkiye ile ilişkilerde yaşanan sorunlara rağmen, yaptırımların kaldırılması ve S-400 sorununun çözülmesi durumunda Ankara’nın F-35 programına yeniden dahil edilmesine açık olduğunu belirtiyor. Bu hafta New York’taki BM Genel Kurulu’nda taraflar arasındaki müzakerelerin devam etmesi bekleniyor.

ABD’nin pozisyonunda herhangi bir değişiklik olmamakla birlikte Türkiye’nin F-35 programına geri dönmesi için yapılan önerilerin detayları netleşmeye devam ediyor. Türkiye’nin bu aşamadaki tutumu belirsizliğini korurken, ABD’nin Türkiye ile ilişkilerin düzeltilmesi ve ortak çıkarların korunması adına adımlar atmaya kararlı olduğu vurgulanıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
ABD, Türkiye’ye S-400’leri ‘Yumuşak’ Bir Şekilde Devre Dışı Bırakmayı Önerdi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!