Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri sonrasında 11 ilde geniş çaplı etüt çalışmaları başlattı. Bakanlığın koordinasyonunda üniversitelerden bilim insanlarının öncülüğünde yürütülen çalışmalarda Onikişubat İlçesi’nde riskli bölgelerle ilgili 7 bin 854 hektar alanda saha çalışmaları gerçekleştirildi. Fay hatları üzerindeki bazı noktalarda detaylı incelemeler yapıldı.
Fay hatlarındaki deprem üretme potansiyelini ve yaşlarını belirlemek amacıyla bilim insanları gözetiminde hendekler kazılarak numuneler alındı. Bu numunelerin laboratuvar sonuçları için Londra’daki bir laboratuvara gönderildi. Detaylı sonuçlar Bakanlığa ulaştı ve “Kahramanmaraş Mikrobölgeleme Etüt Raporu” hazırlandı.
Bakan Murat Kurum, Kahramanmaraş milletvekilleri ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı ile birlikte etüt raporunu inceledi. Rapor sonuçlarına göre, fay zonlarında deprem üretme potansiyeli bulunmayan alanlara ‘önlemli alan’ tanımı getirildi. Bakan Kurum, “Kahramanmaraş’ta yapılaşmaya uygun olmayan ve önlemli alan olarak belirlenen bölgelerde yapılaşmanın belirlenen tedbirler doğrultusunda gerçekleştirilebileceğini belirtti. Bakan Kurum ayrıca, deprem üretme riski bulunan fay zonu segmentlerinde ise yapılaşmanın gerçekleştirilmeyeceğini ve ‘fay sakınım bandı’ bırakıldığını ifade etti.
Bilimsel incelemelerin sonuçlarına göre hazırlanan Mikrobölgeleme Etüt Raporu’na göre, belediyelerin imar planlarını revize etmeleri gerektiğini vurgulayan Bakan Kurum, plan kararları ve gerekli önlemler doğrultusunda yapılaşmanın gerçekleşebileceğini belirtti. Ayrıca, Kahramanmaraş’ta devam eden inşaat çalışmaları hakkında da bilgi veren Bakan Kurum, 20 bin 764 ev ve iş yerinin teslim edildiğini, 45 bin 347 konut ve iş yerinin inşasının devam ettiğini söyledi. Yıl sonuna kadar 32 bin 255 yeni konutun daha hak sahiplerine teslim edileceği bilgisini verdi.