G-QXXHXL9JW0
USD34,02
EURO38,01
CNY4,82
GBP45,32
EURO/USD1,11
BIST9.975,61
Petrol74,80
GR. ALTIN2.827,08
BTC2.155.392,65

Türkiye ve Mısır Arasında Yeni İşbirliği Anlaşmaları İmzalandı; Cumhurbaşkanları Abdulfettah Es-Sisi ve Recep Tayyip Erdoğan’ın Öncülüğünde!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Es-Sisi’nin huzurunda Ankara’da bir araya geldiği toplantıda, iki ülke arasında bir dizi anlaşma imzalandı. İletişim Başkanlığı tarafından duyurulan ortak bildiride, Türkiye ve Mısır arasındaki güçlü dostluk ve ortaklığın vurgulandı ve karşılıklı saygı, anlayış, iş birliği ve Birleşmiş Milletler Şartı amaç ve ilkelerine bağlılık belirtildi.

Toplantıda, 2025 yılının Türkiye ile Mısır arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasının yüzüncü yılına işaret edilerek, her alanda ortaklık ve iş birliklerinin stratejik düzeye yükseltilmesi iradesi ifade edildi. Barış, refah ve istikrarın teşvik edilmesi amacıyla uluslararası hukukun ilke ve normlarına bağlılık vurgulandı.

Aralarında maliye, çevre, sağlık, enerji, tarım, sivil havacılık, bilgi ve iletişim teknolojileri, yükseköğretim, çalışma ve istihdam gibi alanlarda Mutabakat Zaptı imzalandı. İki ülke, ekonomik iş birliğinin halkların refahına katkı sağlayacak şekilde geliştirilmesi ve derinleştirilmesi konusunda anlaşmaya vardı.

Dışişleri Bakanlarının eş başkanlığında çalışan Ortak Planlama Grubu’nun ikili ilişkilerin daha da ilerletilmesi için çalışmalara başlaması talep edildi. İki taraf, ekonomik ve ticari ilişkileri teşvik ederek ticaret hacimlerini 15 milyar ABD Doları’na çıkarmaya kararlı olduklarını ifade etti.

Doğrudan Yabancı Yatırım’ı destekleyen iki ülke, genç girişimcilere destek vererek mikro işletmeler ve girişimcilik alanlarında iş birliğini teşvik etmeye karar verdi. Ayrıca, Afrika, Avrupa ve diğer bölgelere yönelik ihracatı artırmak ve ortak ekonomik projeleri teşvik etmek, medya, iletişim ve dezenformasyonla mücadele alanlarında iş birliğini geliştirmek gibi konularda da iş birliği yapma kararı aldılar.

Toplantıda, İsrail’in Gazze’de sivilleri hedef alan saldırıları ve Filistin topraklarındaki yasa dışı uygulamaları kınandı. Filistin halkının egemenliğine ve toprak bütünlüğüne destek verilirken, Suriye, Irak, Libya ve Sudan gibi ülkelerdeki sorunlara çözüm bulunması amacıyla ortak çabaların artırılması kararlaştırıldı. İki ülke arasında kültürel, turizm, eğitim, gençlik ve spor alanlarında iş birliğinin daha da güçlendirilmesi ve barış ve istikrarın sağlanması için ulusal ve uluslararası düzeyde çaba gösterilmesi yönünde taahhütte bulunuldu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye ve Mısır Arasında Yeni İşbirliği Anlaşmaları İmzalandı; Cumhurbaşkanları Abdulfettah Es-Sisi ve Recep Tayyip Erdoğan’ın Öncülüğünde!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!