G-QXXHXL9JW0
USD34,15
EURO37,97
CNY4,84
GBP45,42
EURO/USD1,11
BIST9.891,36
Petrol73,86
GR. ALTIN2.876,88
BTC2.175.191,69

Nijerya’da M Çiçeği Virüsü Vaka Sayısı 48’e Yükseldi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Nijerya’da M çiçeği virüsü (mpox) vaka sayısı 48’e çıktı. Nijerya Hastalık Kontrol Merkezi (NCDC) tarafından yapılan açıklamaya göre, virüs ülkenin başkenti Abuja’nın yanı sıra 20 farklı eyaletine yayıldı. Toplamda 48 vaka tespit edilirken, şu ana kadar virüs nedeniyle herhangi bir can kaybı yaşanmadığı belirtildi. Ayrıca, ABD’nin gönderdiği 10 bin doz aşının da 27 Ağustos’ta teslim alındığı bilgisi paylaşıldı.

Nijerya hükümeti, M çiçeği virüsünün yayılmasını önlemek adına uluslararası yolcular için sağlık beyanı formu hazırladı. Afrika Birliği ise M çiçeği virüsünün hızla yayılması sebebiyle kıta genelinde acil bir halk sağlığı durumu ilan etti. Bu virüs, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan ya da enfekte olmuş bireylerden bulaşabilmektedir. Döküntülere dokunmak, bulaşık giysileri veya eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en yaygın bulaş yolları arasında yer almaktadır.

Belirtiler genellikle virüsle temasın ardından 5 ila 21 gün içerisinde ortaya çıkmaktadır. Yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve su çiçeğine benzer kabarcıklar en sık karşılaşılan belirtiler arasındadır. Hastalığın spesifik bir tedavisi olmamakla birlikte, antiviral ilaçlarla tedavi edilmektedir. Genellikle vakalar hafif seyir göstermekte ve birkaç haç içerisinde iyileşmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), “maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)” ismini ırkçılık ve ayrımcılık endişeleriyle 2022 yılında “mpox” olarak değiştirmiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Nijerya’da M Çiçeği Virüsü Vaka Sayısı 48’e Yükseldi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!