G-QXXHXL9JW0
USD34,15
EURO38,05
CNY4,84
GBP45,59
EURO/USD1,11
BIST9.898,88
Petrol73,90
GR. ALTIN2.888,85
BTC2.159.508,42

Sırbistan, Fransa’dan 2,7 milyar euroya 12 adet Rafale savaş uçağı satın alacak

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sırbistan, Fransa’dan 2,7 milyar euro karşılığında 12 adet Rafale savaş uçağı satın alacak. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Sırbistan’ın başkenti Belgrad’daki Sırbistan Sarayı’nda bir araya geldi. İki ülke arasında yapılan anlaşma kapsamında Sırbistan’ın savunma Bakanı Bratislav Gasic ve Fransız Dassault Havacılık CEO’su Eric Trappier tarafından imzalandı.

Sırbistan ve Fransa arasındaki müzakereler sonucunda gerçekleşen Rafale savaş uçağı satışı, uluslararası basın tarafından Sırbistan’ın geleneksel müttefiki olan Rusya’dan stratejik olarak uzaklaşması olarak değerlendirildi. Ayrıca, 12 adet Rafale savaş uçağı anlaşmasının yanı sıra altyapı, tarım, bilim ve teknoloji, turizm, sağlık, madencilik, finans ve nükleer enerji gibi alanlarda iş birliği öngören belgeler de imzalandı.

Macron ve Vucic’in yaptığı ortak basın toplantısında Macron, Avrupa Birliği’nin güçlü ve demokratik bir Sırbistan’a ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Sırbistan’ın Avrupa Birliği’ne katılması gerektiğini belirten Macron, ülkenin güçlü ve bağımsız bir Avrupa için de gerekliliğine dikkat çekti.

Macron, Rafale uçaklarının tercihinin uzun vadeli bir ittifakı gösterdiğini belirtirken, Sırbistan’ın operasyonel olarak bağımsız olmak istediğini ifade etti. Ayrıca, Sırbistan’daki lityum madeni projesi konusuna da değinerek, Fransa’nın çevre standartlarına uygun olacak şekilde iş birliği yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Vucic ise Macron ile yaptıkları görüşmenin detayları hakkında bilgi vererek, Sırbistan’ın Avrupa yolunda attığı adımlar ve Fransa’ya teşekkürlerini iletti. Ayrıca, nükleer enerji konusunu da ele alarak, Sırbistan’ın enerji ihtiyacının karşılanabilmesi için nükleer enerji kullanımının önemine değindi.

Rafale savaş uçağının alımıyla ilgili açıklamalarda bulunan Vucic, anlaşmanın Sırbistan’ın operasyonel yeteneklerini artıracağını belirtti. Söz konusu uçakların Sırbistan’ın satın aldığı ilk Batı üretimi uçaklar olacağını ifade eden Vucic, gelecekte ordular arasında iyi bir iş birliği olacağına inandığını söyledi.2,7 milyar euro karşılığında alınacak 12 adet Rafale uçağının ülkenin operasyonel kapasitesini artıracağını vurgulayarak, Macron’a teşekkürlerini iletti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Sırbistan, Fransa’dan 2,7 milyar euroya 12 adet Rafale savaş uçağı satın alacak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!