G-QXXHXL9JW0
USD34,14
EURO38,04
CNY4,84
GBP45,64
EURO/USD1,11
BIST9.887,75
Petrol72,97
GR. ALTIN2.885,79
BTC2.175.877,74

Japonya, Çin’i Hava Sahasını İhlal Etmekle Suçluyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Japonya’nın, Çin’in hava sahasını ihlal etmesi iddiasıyla dikkatleri üzerine çektiği bildirildi. Breaking Defence tarafından yapılan habere göre, Japonya’nın açıklamasına göre Çin’e ait istihbarat uçağı PLA Y-9, Japon hava sahasına girerek “ihlalde” bulundu. Bu durum üzerine Japonya, casus uçağı izlemek için savaş uçaklarını harekete geçirdi.

Japonya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, söz konusu uçağın Japon hava sahasında yaklaşık iki dakika kaldığı belirtildi. Birçok Japon haber kuruluşu, Çin askeri uçağının Japon hava sahasını ihlal etmesinin ilk kez olduğunu duyurdu. Bu durum Japon yetkilileri tarafından yakından takip ediliyor.

Çin’e ait Y-9 istihbarat uçağının Japon hava sahasına girmesi birkaç farklı nedenle açıklanabilir. Bu nedenler arasında, radar ve iletişim sistemlerini test etme ve veri toplama gibi teknik amaçlar öne çıkıyor. Bunun yanı sıra, siyasi bir mesaj verme amacı da taşıyor olabilir. Ancak, Çin tarafından konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

Olay sırasında Japon yetkililer, uçağı bölgeden uzaklaşmaması konusunda uyardı. Ancak uyarılara rağmen uçak, Japon hava sahasının hemen dışında devriye görevine devam etti. Japonya Dışişleri Bakan Yardımcısı, Çin’in Büyükelçi Vekili’ni çağırarak durumu protesto etti ve bir daha yaşanmaması konusunda uyarılarda bulundu.

Savunma Bakanlığı tarafından sağlanan bilgilere göre, Çin uçağı Japon hava sahasını terk ettikten sonra Danjo Adaları yakınlarında dolaşmaya devam etti. Pekin yönetimi, rutin olarak bölgeye askeri uçaklar gönderse de, bu durum Japonya tarafından açıkça doğrulanan ilk karasal hava sahası ihlali oldu. Bu durum, Japonya’nın tepkisini test etmek ve savaş uçaklarının hazırlıklılığını gözlemlemek amacıyla yapıldığı düşünülüyor.

ABD ve Japonya’nın savunma alanında iş birliği yapması da bu tür olaylara karşı ortak bir duruş sergilemeye yönelik olarak değerlendiriliyor. Gözlemciler, taraflar arasındaki gerilimi arttırabilecek bu tür ihlallerin önüne geçmek için diplomatik çözümlerin önemli olduğu görüşünde birleşiyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Japonya, Çin’i Hava Sahasını İhlal Etmekle Suçluyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!