G-QXXHXL9JW0
USD34,09
EURO38,09
CNY4,84
GBP45,37
EURO/USD1,12
BIST9.975,61
Petrol74,75
GR. ALTIN2.839,59
BTC2.163.014,92

ABD Dışişleri Bakanı Blinken: İsrail’in Güvenliği Öncelikli

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail’in güvenliğini sağlamanın öncelikleri olduğunu vurgulayarak, son zamanlarda yaşanan gerginliklerle ilgili açıklamalarda bulundu. Geçen hafta Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleşen görüşmelerde Gazze’deki ateşkes ve esir takasına yönelik yeni bir anlaşma teklifi sunduklarını belirten Blinken, bu teklifin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından kabul edildiğini fakat detayları açıklamaktan kaçındı. Gazze’ye yapılan ziyaret kapsamında düzenlediği basın toplantısında, ateşkes taslağının şartları hakkında net bir açıklama yapmayan Blinken, İsrail’in güvenliği konusundaki taahhütlerini yineledi ve bölgede olası bir saldırıya karşı hazırlıklı olduklarını belirtti.

Diplomatik çabaların yoğun bir şekilde sürdüğü bu süreçte hedeflerinin askeri bir çatışmayı engellemek olduğunu ifade eden Blinken, tüm taraflardan tek taraflı adımlardan kaçınmalarını istedi. Gazze’de yaşanan esir krizini çözme ve İsrail’in güvenliğini sağlama amacı güttüklerini dile getiren Blinken, yeni teklifin içeriği hakkında detay vermedi ancak İsrail Başbakanı Netanyahu’nun bu teklifi kabul ettiğini açıkladı. ABD’nin sunduğu anlaşmanın Hamas tarafından da kabul edilmesi gerektiğinin altını çizen Blinken, söz konusu anlaşmanın aşamalarla ilerleyeceğini belirtti.

Blinken, İsrail, Mısır ve Katar’a yapacağı ziyaretlerle süreci daha da ilerleteceğini açıklarken, Hamas’ın anlaşmaya ikna edilmesi gerektiğini vurguladı. İlk aşamada 6 hafta içerisinde esirlerin karşılıklı serbest bırakılacağını ve ikinci aşamada kalıcı bir ateşkes için müzakerelerin devam edeceğini dile getiren Blinken, uzman ekiplerin süreci takip edeceğini ifade etti. ABD’nin sunduğu yeni teklifin İsrail’in taleplerini içerdiğine dikkat çeken Blinken, bu sürecin aşamalar halinde ilerleyeceğini ve sonuca ulaşılacağını umut ettiğini belirtti.

Son olarak, Hamas’ın öncelikle anlaşmayı kabul etmesi gerektiğini ve ardından aşamaları müzakere etmesi gerektiğini yineleyen Blinken, sürecin ilerleyeceği ve ortak bir çözüm bulunacağı umudunu dile getirdi. Hamas’ın da onay vermesi durumunda, esir takası ve ateşkesin sağlanması konusunda çalışmaların hızla devam edeceğini belirten Blinken, bu sürecin gerilimi azaltacak ve bölgedeki gerginliği sona erdirecek önemli bir adım olacağını ifade etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
ABD Dışişleri Bakanı Blinken: İsrail’in Güvenliği Öncelikli

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!