Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2024-2025 eğitim öğretim yılında Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ni okul öncesi, ilkokul 1, ortaokul 5, lise hazırlık ve 9’uncu sınıf düzeyinde uygulamak için bir genelge yayınladı. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, öğrencilerin zihinsel, sosyal, duygusal, fiziksel ve ahlaki gelişimini desteklemeyi amaçlayan çok yönlü bir eğitim modeli olarak tasarlandı. Eğitici eğitimleri 3 Haziran’da başladı. Öğretmenlerin eğitimi ise 2-6 Eylül tarihleri arasında İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından koordine edilecek.
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin eğitim planları, eğitici eğitimi belgesi alan öğretmenler tarafından okul öncesi, ilkokul 1, ortaokul 5, lise hazırlık ve 9’uncu sınıf düzeylerinde derslere girecek öğretmenlere yönelik teorik ve uygulamalı eğitimler şeklinde planlandı. Ayrıca, diğer sınıf düzeylerinde derslere giren öğretmenler için de ayrı eğitimler yapılacak. Eğitimler, İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ve okul yönetimleri tarafından planlanacak ve uygulanacak.
Öğretmenlerin şube ve ders dağılımlarında görevlendirmeleri yapılırken ilgili sınıflara öncelik verilecek ve bu öğretmenlere branşlarında eğitim alma fırsatı sağlanacak. Eğitim kurumlarındaki planlamalar Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin ilkeleri doğrultusunda yapılacak ve öğrencilerin bütüncül gelişimlerini destekleyici etkinliklere öncelik verilecek. Ayrıca öğrencilere çok yönlü öğrenme fırsatları sunulacak ve sosyal sorumluluk çalışmalarına önem verilecek.
Ölçme ve değerlendirme uygulamaları süreç odaklı ve geliştirici bir yaklaşımla gerçekleştirilecek. Sınıf içi ölçme faaliyetlerinde öğrencilerin bilgi ve beceri düzeyleri ölçülerek öğrenme eksiklikleri belirlenecek. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin ölçme ve değerlendirme sistemleri, öğrencilerin başarı sıralamalarına dayalı rekabet unsurlarını ortadan kaldıracak şekilde planlanacak.
Öğrencilerin okuma alışkanlıklarını geliştirmek amacıyla her dönem belirli eserler okunacak ve eleştirel film analizleri yapılacak. Bu eserlerin belirlenmesinde telif hakları ve koruma ön planda tutulacak. Öğrencilerin okudukları eserlerin içeriğini değerlendirmeleri ve bu değerlendirmeleri performans notlarına yansıtmaları sağlanacak. Değerlendirme sürecinde öğrencilerin yaş ve sınıf seviyelerine uygun eserler seçilerek öğrencilerin okuma becerileri desteklenecek.