G-QXXHXL9JW0
USD34,18
EURO38,20
CNY4,88
GBP45,93
EURO/USD1,12
BIST9.829,19
Petrol70,91
GR. ALTIN2.937,29
BTC2.227.088,90

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı: Kırmızı Çizgiler ve ABD ile Diyalog

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan, ülkenin ABD ile iletişime geçmeye hazır olduğunu, ancak bu süreçte Cidde Bildirgesi gibi “kırmızı çizgileri” olduğunu vurguladı. El Burhan, Norveç’in Sudan Büyükelçisi Endre Stiansen’i Port Sudan’daki ofisinde kabul ederek, Sudan’ın ABD ile diyalog kurmaya istekli olduğunu ancak bazı konularda kararlı olduğunu ifade etti. Stiansen ise Norveç’in Sudan ve ABD arasında uzlaşmayı sağlamak istediğini dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 23 Temmuz’da Sudan ordusu ve Hızlı Destek Kuvvetlerini (HDK) ateşkes müzakereleri için İsviçre’de bulunmaya davet etti. Cidde müzakere sürecinin önemine vurgu yapan Blinken, ABD’nin HDK’yi Cidde Bildirgesi’ni uygulamaya zorlama konusundaki kararlılığını belirtti. ABD’nin Sudan Özel Temsilcisi Tom Perriello ise Cenevre’de gerçekleştirilen açılış oturumuna dair bilgi verdi.

Sudan hükümeti, Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde yapılan anlaşmaya bağlı kalınması gerektiğini belirterek, ABD’nin HDK’yi baskı altına almaya yeterince kararlı olmadığını savundu. Cidde Bildirgesi, Sudan ordusu ve HDK arasındaki çatışmaları durdurmak amacıyla 11 Mayıs 2023’te imzalanmıştı. Bildirge, sivillerin korunmasını ve Sudan halkının çıkarlarının ön planda tutulmasını öngörüyordu.

Sudan’daki iç savaş, Ömer el Beşir’in devrilmesinin ardından ordunun ve HDK’nin arasındaki güç mücadelesiyle başlamıştı. Savaş, ülkenin birçok eyaletinde devam etmekte olup, etkisini genişletmiştir. Suudi Arabistan ve ABD’nin arabuluculuğundaki Cidde görüşmeleri, Mısır’ın girişimi ve diğer uluslararası çabalar sonuçsuz kalmıştır. Sudan’da yaklaşık 18.800 kişi yaşamını yitirirken, 10 milyon kişi yerinden edilmiş ve 25 milyondan fazlası insani yardım ihtiyacı içindedir.

Sonuç olarak, Sudan Egemenlik Konseyi’nin ABD ile iletişime geçmeye hazır olduğu ancak belirli koşulların bulunduğu vurgulanmıştır. Cidde Bildirgesi ve ateşkes müzakereleri konularında taraflar arasında belirli fikir ayrılıkları yaşanmaktadır. Sudan’daki iç savaşın sonlandırılması için uluslararası toplumun daha fazla çaba göstermesi gerekmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı: Kırmızı Çizgiler ve ABD ile Diyalog

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!