Sosyal medya platformu X’in, 2022 yılında Twitter’ı satın aldıktan sonra büyük şirketlerin reklam verme boykotuyla karşı karşıya kaldığı biliniyor. Daha sonra X olarak adını değiştiren platform, bu boykot nedeniyle büyük miktarda gelir kaybı yaşadı. Bu durum, şirketin büyük zarar görmesine sebep oldu ve X, bu durumu yasa dışı olarak nitelendirerek boykot yapan şirketlere karşı hukuki süreç başlattı.
X’in CEO’su Linda Yaccarino, konu ile ilgili açıklamalarda bulunarak Küresel Sorumlu Medya İttifakı (GARM), Dünya Reklamverenler Federasyonu (WFA) ve bu gruplara üye olan CVS Health, Mars, Orsted ve Unilever gibi büyük şirketlere karşı antitröst davası açtıklarını duyurdu. ABD Temsilciler Meclisi Yargı Komitesi’nin yayınladığı “GARM’ın Zararı” raporunu okuduğunu belirten Yaccarino, raporda X’in yasa dışı boykotlarla hedef alındığına dair kanıtlar olduğunu aktardı. Bu durumun X’e milyarlarca dolarlık zarara mal olduğunu belirten Yaccarino, kuruluşların ve yöneticilerinin yasa dışı eylemlerine karşı hukuki adımlar atmaya kararlı olduklarını vurguladı.
Dava dilekçesinde ise Texas’taki federal mahkemede bu duruma ilişkin ayrıntılar yer aldı. Dilekçede, boykot yapan kuruluşların Twitter’dan elde edilen milyarlarca dolarlık reklam gelirini kasıtlı olarak engellediği iddia edildi. Komplo teorisi içeren bu iddia, X’in gelir kaybını daha fazla vurgulamaktadır. Bu sebeplerle X, boykot yapan şirketlere karşı yasal süreç başlatarak haklarını koruma yoluna gitmiştir.
Sonuç olarak, sosyal medya platformu X, reklam veren büyük şirketlerin boykot etmesinden dolayı yaşadığı gelir kaybını yasa dışı olarak değerlendirerek hukuki süreç başlatmıştır. CEO Linda Yaccarino’nun açıklamalarına göre antitröst davasının yanı sıra mahkemede boykot yapan şirketlerin komplo kurduğuna dair yapılan iddialar X’in lehine deliller sunmaktadır. Bu durum, sosyal medya platformunun geleceği ve dijital reklamcılık sektörü açısından önemli bir hukuki sürecin başlangıcını oluşturmaktadır.