G-QXXHXL9JW0
USD34,10
EURO38,09
CNY4,84
GBP45,59
EURO/USD1,12
BIST9.900,25
Petrol74,72
GR. ALTIN2.875,16
BTC2.156.249,88

İsrail’de Askerlik Celpine Tepki: Sadece 30 Kişi Başvurdu!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İsrail’de askerlik şubesine başvurmaları için celp gönderilen 1000 Ultra Ortodoks Yahudi’den sadece 30’u askerlik şubesine müracaat etti. Bu düşük oranın sebeplerinden biri, Haredilerden kalabalık bir grubun Tel Aviv’in doğusundaki Tel Hashomer bölgesinde bulunan askerlik şubesi önünde protesto düzenlemesiydi. Zorunlu askerliğe karşı çıkan yüzlerce Ultra Ortodoks Yahudi, başkent Tel Aviv yakınlarındaki Tel Hashomer askerlik şubesi önünde bugün toplandı. İsrail polisi, askere gitmeyi reddeden 3 Harediyi gözaltına aldı.

Harediler, İsrail nüfusunun yaklaşık %12’sini oluşturuyor. Çoğunluğu dini gerekçelerle askerliği reddeden Harediler, 9 milyonluk ülkede önemli bir kesimi temsil ediyor. Ülkedeki Haredi Yahudilerinin çoğunluğu Batı Kudüs’teki Meaşerim Mahallesi ve başkent Tel Aviv yakınlarındaki Bney Brak kentinde yaşıyor. İsrail’de 2022 seçimlerinden zaferle ayrılan Likud lideri Binyamin Netanyahu’nun koalisyonunda aşırı sağcı partilerin yanı sıra Ultra Ortodoks Şas ve Birleşik Tevrat Yahudilik partileri de yer alıyor.

Haredi Yahudiler, laik toplumdan ayrışarak kendi içlerinde bir yaşam tarzını benimsemiştir. Bu nedenle askerlik gibi ulusal hizmetlerde yer almamayı tercih ediyorlar. İsrail’de kadın ve erkekler için 3 yıl zorunlu askerlik hizmeti bulunurken, Ultra Ortodoks Yahudilik inancına sahip Harediler, 26 yaşına kadar Tevrat kurslarında eğitim aldıklarında askerlikten muaf tutuluyor. Koalisyon ortağı Haredi partiler, Tevrat eğitiminin temel bir hak olduğunu savunarak, bu kesimin askerlikten muaf tutulmasını yasal güvence altına almak istiyor.

Sonuç olarak, İsrail’de celp gönderilen Ultra Ortodoks Yahudilerin zorunlu askerlik hizmetine olan karşıtlığı devam etmektedir. Haredilerin, dini inançları ve yaşam tarzları gereği orduda hizmet etmeyi reddetmeleri, ülkede tartışmalı bir konu olarak öne çıkmaktadır. Hükümetin, bu durumu çözümlemek ve her vatandaşın eşit şekilde ulusal hizmetlerde yer almasını sağlamak adına ilerleyen süreçte nasıl bir politika benimseyeceği merak konusu olmaya devam etmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İsrail’de Askerlik Celpine Tepki: Sadece 30 Kişi Başvurdu!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!