G-QXXHXL9JW0
USD34,09
EURO38,10
CNY4,85
GBP45,56
EURO/USD1,12
BIST9.900,25
Petrol74,33
GR. ALTIN2.883,21
BTC2.181.812,94

Bangladeş’te Kontenjan Protestolarında Can Kaybı Artıyor: 6 Kişi Daha Hayatını Kaybetti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bangladeş’te 1971’deki Bağımsızlık Savaşı’nda görev alanların yakınlarına kamu sektöründe kontenjan ayrılmasına karşı üniversite öğrencilerinin ülke genelinde düzenlediği protestolarda can kaybı artıyor. Kontenjan hakkının kaldırılması talebiyle gösteri düzenleyen öğrenciler ile polis arasında çıkan çatışmada bugün 6 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle birlikte can kaybı 16 kişiye yükseldi. Can kayıpları başkent Dakka, Chattogram ve Savar’da yaşandı. Salı günü yaşanan 6 can kaybıyla birlikte protestolarda toplam ölü sayısı 16’ya çıktı.

Protestolar sırasında başkent Dakka’da göstericiler polis araçları ve bir polis kulübesi ile yollara kurdukları barikatları ateşe verdi. Göstericiler ayrıca devlet televizyonu Bangladeş TV’nin merkez binasına saldırdı, ana kapıyı kırarak girişi ateşe verdi. Bangladeş’te salı günü başlayan protestolarda kontenjan hakkının kaldırılması talebiyle gösteri düzenleyen muhalif öğrenciler ile iktidar yanlısı öğrenciler arasında şiddet olayları yaşanmıştı. Polisin müdahalesi sonucu 6 kişi hayatını kaybetmişti.

Tansiyonun düşmesi için devlet ve özel üniversiteler süresiz olarak kapatılmış, üniversite kampüslerine çevik kuvvet polisi ve Sınır Muhafızları gönderilmişti. Kamu sektöründe iş alanlarının belirli gruplara ayrılmasıyla ilgili olarak savaşa katılanların ailelerine ayrılan kontenjan, 2018’de kaldırılmıştı. Ancak Yüksek Mahkeme’nin kontenjan sisteminin yeniden uygulanması kararı almasıyla protestolar tekrar alevlenmişti. Muhalif öğrenciler, kontenjan ayrılmasının ayrımcı olduğunu savunarak liyakate dayalı bir sistem getirilmesini talep ediyor.

Bu olaylar, Bangladeş’teki tansiyonun yüksek olduğunu ve kontenjan ayrımı konusundaki hassasiyetin devam ettiğini gösteriyor. Öğrenci protestolarının artması ve polis müdahalesinin sertleşmesi, ülkede daha fazla çatışmaya neden olabilir. Yetkililerin taraflar arasında diyalog yoluyla çözüm bulmaları ve şiddetten kaçınmaları önem taşıyor. Can kayıplarının artması, ülkenin içinde bulunduğu gerilimi daha da yükseltiyor ve ulusal çıkarlar açısından endişe verici bir durumu ortaya koyuyor. Bu nedenle, Bangladeş’teki tarafların barışçıl bir şekilde çözüm bulmaları ve ülkenin istikrarını sağlamaları gerekmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Bangladeş’te Kontenjan Protestolarında Can Kaybı Artıyor: 6 Kişi Daha Hayatını Kaybetti

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!