G-QXXHXL9JW0
USD34,23
EURO37,90
CNY4,87
GBP45,51
EURO/USD1,11
BIST9.207,53
Petrol75,66
GR. ALTIN2.912,28
BTC2.099.755,60

Irak Türkmenlerinin IŞİD Tarafından Katledildiği Toplu Mezar Açıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Irak’ın Türkmeneli bölgesinde bulunan Musul Ovasında, binlerce Irak Türkünün IŞİD tarafından katledilerek atıldığı ‘Güvercin Kuyusu’ adı verilen toplu mezarın açıldığı belirtildi. IŞİD tarafından 800’den fazla Türk’ün diri diri gömüldüğü toplu mezarlar, gazetecilere açıldı. Mezarın açılması için 2022 yılından beri çevre halkından DNA örnekleri toplandığı biliniyor. Irak Toplu Mezarlar Ofisi, Mayıs ayında IŞİD’in Irak Türklerini topluca katledip attığı Alo Antar çukurunu kazmaya ve kimlik tespitine başladığı bilgisi paylaşıldı.

10 yıl boyunca IŞİD kontrolünde kalan Musul kentinde katledilen Türklerin, toplu mezarlara atıldığı hatta diri diri gömüldüğü gerçeği ortaya çıktı. Gazeteci Mustafa Kemal Yılmaz’ın aktardığına göre 800’den fazla Türk’ün toplu mezarının gazetecilere açıldığı ve Irak Türk’ü gazetecilerin bu toplu mezarlarda incelemelerde bulunduğu ifade edildi. Ayrıca Yılmaz, “Bu vahşet, halen Türk kamuoyunun ana gündemi olmuyorsa, bir Türk Dünyasından bahsetmemiz maalesef mümkün değil. Türk Dünyasını ‘Anadolu’ ile sınırlayanlar, bu fotoğrafa bakıp utanmalıdır.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Toplu Mezar Koruma Ofisi Müdürü Dhia ise toplu mezarın hem kazılma sürecinin hem de kurbanların kimliklerinin tespit edilmesinin oldukça zorlu bir süreç olacağını açıkladı. Birleşmiş Milletler’in 2018 yılında yayımladığı rapora göre, Musul ve Kerkük vilayetlerinde binlerce Irak Türkünün katledilerek gömüldüğü yüzden fazla toplu mezar tespit edildi. Bu acı olayların ardından Irak Türkleri için adalet arayışı devam ederken, toplu mezarlardan çıkarılan kemiklerle kimlik tespiti çalışmaları ise titizlikle sürdürülüyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Irak Türkmenlerinin IŞİD Tarafından Katledildiği Toplu Mezar Açıldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!