Türkiye’nin yerli imkanlarla üretilen ilk haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A, CTech’in de aralarında bulunduğu proje ortaklarıyla uzaya gönderildi. Uydunun sağladığı teknolojik ürünler sayesinde hava, kara ve deniz alanlarına uzayı da ekleyen CTech, 70 bin km mesafeden haberleşme gerçekleştiren ilk yerli firma olacak.
TÜBİTAK Uzay, TUSAŞ, ASELSAN ve CTech’in proje ortağı olduğu TÜRKSAT 6A uydusu, ABD’den Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle fırlatıldı. Uydunun yörünge transferi sırasında 70 bin km irtifaya çıkacak olması, CTech tarafından sağlanan haberleşme alt sistemi sayesinde yer istasyonuyla bu mesafeden haberleşme imkanı sunacak. Ayrıca uydunun, Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Asya kıtasının büyük bölümüne hizmet vererek 5 milyarlık bir nüfusa ulaşması hedefleniyor.
CTech Genel Müdürü Dr. Cüneyd Fırat, TÜRKSAT 6A uydusuyla 70 bin km mesafeden haberleşme gerçekleştiren ilk yerli firma olacaklarını belirtti. CTech’in geliştirdiği Telemetri, Telekomut ve Mesafe Ölçüm Alt Sistemi sayesinde uydunun kesintisiz olarak 7/24 yer istasyonu ile haberleşebileceğine vurgu yaptı.
CTech, 2005 yılında kurulmuş olup 2007 yılında uydu haberleşme ürünleri üzerine çalışmalarına başlamıştır. 2014 yılında TÜRKSAT 6A projesi kapsamına alt sistemleri sağlamak üzere bir sözleşme imzalamıştır. Uydu alanında yeni iş birlikleri için çalışmalarına devam eden firma, deniz, hava ve kara alanlarına ek olarak uzayda da teknolojik ürünler sunmaktadır.
CTech’in Genel Müdürü Fırat, Telemetri, Telekomut ve Mesafe Ölçüm Alt Sistemi’nin uyduların en kritik alt sistemlerinden biri olduğunu belirtti. Bu alt sistem sayesinde uydunun sağlık bilgileri aktarılarak uzaktan kontrolü ve yörüngesinin belirlenmesi sağlanmaktadır. Ayrıca bu sistem, yersabit uydularda 7/24 kesintisiz haberleşmeyi sağlamak üzere tasarlanmıştır.
CTech, Telemetri, Telekomut ve Mesafe Ölçüm Alt Sistemi ve ekipmanlarını yerli olarak geliştirerek uzaya taşıyan firma, gelecekte de bu alanda çalışmalarını sürdüreceğini açıkladı. Uydunun 15 yıl boyunca hizmet vereceği öngörüldüğü için sistemlerin radyasyon ve diğer zorlu koşullara dayanıklı olması büyük önem taşımaktadır.