G-QXXHXL9JW0
USD34,18
EURO37,85
CNY4,87
GBP45,02
EURO/USD1,10
BIST9.078,64
Petrol74,75
GR. ALTIN2.905,34
BTC2.064.284,70

Özel Okul Ücretleri Göz Kamaştırıyor: Zenginlik Sınırlarını Zorluyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Liselere Geçiş Sınavı’na (LGS) yapılan tercihlerle birlikte, özel okul fiyatları tekrar tartışma konusu haline geldi. Özel okul fiyatlarında geçen yıla oranla önemli artışlar yaşandı. 2023-2024 Eğitim ve Öğretim yılı için fiyatı yaklaşık 4 kat artan Alman Lisesi, 905 bin liraya yükseldi. Üsküdar Amerikan Lisesi’nin eğitim ücreti 975 bin TL’ye çıkarken, Notre Dame de Sion Fransız Lisesi’nin ücreti 953 bin liraya ulaştı. Koç Özel Lisesi ve Özel Amerikan Robert Koleji’nin yıllık eğitim ücretleri ise yaklaşık 1 milyon 50 bin TL seviyesinde.

Fiyatı ortalama düzeyde olan okulların eğitim bedelleri de oldukça yüksek. Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Okulları’nda anaokulu için 340 bin TL ile 400 bin TL arasında ücret talep ediliyor. İlkokul için 240 bin TL ile 475 bin TL arasında değişen fiyatlar varken, liseye kayıt bedeli 260 bin ila 525 bin TL arasında değişiyor. Ayrıca, yemek ücreti olarak da 85 bin TL isteniyor.

Ödemelerini taksitle yapmak isteyen velilere ise genellikle yaklaşık yüzde 5 vade farkı uygulanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı, özel okul ücretleri konusunda bir bilgilendirme yaparak, ücret artışlarının belirlenmesinde ÜFE ve TÜFE toplamının 2’ye bölünmesi yöntemini belirtti. Bu artışlar genellikle ara sınıflara yansırken, özel okullar yeni kayıt yapan öğrencilerin eğitim bedellerini kendileri belirliyor.

Bu yılki ani fiyat artışları nedeniyle, özel okula olan ilginin azalması ve devlet okullarına talebin artması bekleniyor. Her geçen yıl eğitim maliyetlerindeki artış öğrenci ve veliler için daha büyük bir yük haline gelirken, eğitimde fırsat eşitliği konusunda da endişeler artmaktadır. Eğitim alanında yapılan yatırımlar ve politikalar, genel olarak toplumun refah düzeyini etkilemektedir. Bu nedenle, eğitim sistemi üzerindeki maliyet artışlarının ve özel okul fiyatlarının kontrol altında tutulması önemli bir konudur.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Özel Okul Ücretleri Göz Kamaştırıyor: Zenginlik Sınırlarını Zorluyor!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!