G-QXXHXL9JW0
USD34,27
EURO37,19
CNY4,82
GBP44,81
EURO/USD1,08
BIST9.061,86
Petrol74,51
GR. ALTIN2.983,03
BTC2.321.868,66

SCO-DA Platformu, Türk İş Dünyasına Yeni Fırsatlar Sunuyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping tarafından 2018’de duyurulan SCO-DA (Şanghay İşbirliği Örgütü Ticari İşbirliği Tanıtım Alanı), günümüzde uluslararası lojistik, ticaret, yatırım, işbirliği, turizm ve kültürel değişimlerin merkezi platformu haline geldi. SCO-DA yöneticileri, İstanbul’da düzenledikleri toplantıda, Türk girişimcilere sunulan fırsatlar hakkında bilgiler verdi.

Toplantıya Katılanlar

Toplantıya Çin İstanbul Başkonsolos Yardımcısı Shang Jian, SCO-DA İdari Komitesi Direktör Yardımcısı Komitesi Müdür Yardımcısı Li Gang, ASKON Başkanı Orhan Aydın, Qingdao Geliştirme ve Reform Komisyonu Müdür Yardımcısı Zhang Yuanming, TÜRSAB Konya BYK Başkanı Özdal Karahan, ŞİÖ Qingdao Ticaret Bürosu Müdürü Men Weiwei, Pienti Turizm Genel Müdürü Burak Koyuncuoğlu, Beijing Turizm Geliştirme İnovasyon Kümesi Merkezi Müdürü Li Song, Qingdao Shanghe Kültür ve Turizm Endüstrisi Temsilcisi Zhang Yueshan, NMEI Grubu Genel Müdürü Guan Yongxin, Meka Danışmanlık Genel Müdürü Metin Karakuş ve Türk iş dünyasından temsilciler katıldı.

SCO-DA’nın Sunduğu Fırsatlar

Çin İstanbul Başkonsolos Yardımcısı Shang Jian, SCO-DA’nın son altı yılda Kuşak ve Yol Girişimi (KYG) kapsamında önemli ilerlemeler kaydettiğini belirterek, Türkiye’nin ŞİÖ diyalog üyesi ve Orta Koridor konumuyla KYG’nin doğal ortağı olduğunu vurguladı. Shang, SCO-DA’nın altyapı bağlantısını daha da geliştirerek şirketlere fırsatlar sağlayıp ekonomik büyümeye katkıda bulunabileceğini ifade etti.

SCO-DA İdari Komitesi Direktör Yardımcısı Li Gang ise, SCO-DA’nın ŞİÖ üyesi ülkelerdeki işletmelerin Çin pazarındaki gelişme fırsatlarını paylaştıkları önemli bir buluşma noktası olduğunu belirtti. Li, SCO-DA’nın güvenli, istikrarlı endüstriyel ve tedarik zincirleri oluşturmaya devam ettiğini ve Kuşak ve Yol işbirliği için yeni ve gelecek vaat eden bir platform olma yolunda hızla ilerlediğini söyledi.

ASKON’dan Yeni Adımlar

ASKON Başkanı Orhan Aydın, SCO-DA işbirliği çerçevesinde Türk mallarını Çinli tüketicilere ulaştırmak adına kapsamlı tanıtımlar yapacaklarını belirtti. Aydın, süt ürünleri, dizi ihracatı, gıda, medikal ürünler ve turizm gibi alanlarda Çin’deki satın alma müdürleriyle temasa geçeceklerini, ikili yatırım projelerini gerçekleştirecekleri bir ihracat üssü ve yatırım ofisi açacaklarını ifade etti.

İşbirliği Anlaşmaları

Toplantı sonunda SCO-DA yönetimi ile Türkiye’den firmalar arasında ticaret, turizm, fuarcılık ve lojistik alanlarında dört işbirliği mutabakatı imzalandı.

SCO-DA Platformunun Özellikleri

SCO-DA, 2023’te GSYİH’si 1,58 trilyon yuana (219 milyar dolar) ulaşan Qingdao kentindeki Jiaozhou Körfezi’nde yer alıyor. Dördü Unicorn olmak üzere toplam 2000 şirkete ev sahipliği yapan SCO-DA, 70’i aşan projeler için toplam 200 milyar yuan’lın (yaklaşık 27,9 milyar ABD doları) üzerinde yatırıma imza attı. Söz konusu yatırımlardan 70 milyar doları çeken Pakistan listenin başında yer alıyor. Afganistan ise bir yıl içinde yaklaşık 900 milyon dolarlık destek aldı.

SCO-DA Platformu, Türk iş dünyasına yeni fırsatlar sunuyor. Toplantıda, Türk girişimcilere Çin pazarına giriş, ticaret, yatırım ve lojistik alanlarında önemli imkanlar sunuldu. ASKON’un da platform kapsamında yeni adımlar atması, Türk-Çin ekonomik ilişkilerinin daha da güçlenmesine katkı sağlayacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
SCO-DA Platformu, Türk İş Dünyasına Yeni Fırsatlar Sunuyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!