G-QXXHXL9JW0
USD34,25
EURO37,79
CNY4,87
GBP45,00
EURO/USD1,10
BIST8.898,23
Petrol77,90
GR. ALTIN2.925,21
BTC2.088.633,27

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Yürürlüğe Girdi: Vergi Kaybı Önleniyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gelecek yılbaşından itibaren vergi mükelleflerine ait ticari araçlar için yürürlüğe girecek Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi ile 8 milyon aracın 713 milyar liralık akaryakıt tüketiminin dijital olarak takip edileceğini açıkladı. Sistemin devreye alınmasıyla plaka girişi ile usulsüz akaryakıt fişi düzenlenmesinin önüne geçilerek vergi kaybının önleneceğini belirtti. Bakan, vergide adalet ve etkinliği artırarak kayıt dışılığı azaltmanın hedeflendiğini ve bütçe finansmanını iyileştireceklerini ifade etti.

Şimşek, akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmek için bir dizi düzenleme ve çalışma gerçekleştirdiklerini vurguladı. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından devreye alınacağını belirtti. 1 Ocak 2025’ten itibaren araç plakalarının elle girişinin yapılamayacağını ve zorunlu olan taşıtlar için düzenlenmeyen belgelerin vergi kanunları açısından geçersiz sayılacağını söyledi.

Bakan Şimşek, Türkiye’de 2,5 milyon mükellefin 8 milyon aracının olduğunu ve Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin tüm ticari araçlarda kullanılmasıyla vergi kaybının azaltılacağını belirtti. Akaryakıt sektöründe sadece 2022 yılında 15 milyar lira vergi kaybı oluştuğunu ifade etti. Sistem sayesinde vergi kaybının önüne geçilerek sektörde denetim etkinliğinin artırılacağını söyledi.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin akaryakıt istasyonlarına ve taşıtlara monte edilecek cihazlar ve yazılımıyla entegre bir alt yapı olarak tasarlandığını belirten Bakan Şimşek, bu cihazlar sayesinde taşıt kimlik bilgilerinin güvenli şekilde iletilerek yakıt ikmal işlemlerinin takip edileceğini açıkladı. Ayrıca, gerektiğinde çağrı merkezi ve portal hizmeti sunacaklarını da ifade etti.

Bakan, tüm akaryakıt istasyonlarının yıl sonuna kadar gerekli cihazları takması gerektiğini ve taşıtlara da 31 Aralık’a kadar taşıt tanıma birimi takılması zorunluluğu olduğunu belirtti. Sistemin işleyişi ve güvenliğinin sağlanması için akaryakıt istasyonlarına önemli görevler düştüğünü kaydetti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Yürürlüğe Girdi: Vergi Kaybı Önleniyor!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!