G-QXXHXL9JW0
USD34,24
EURO37,63
CNY4,88
GBP45,08
EURO/USD1,10
BIST9.109,34
Petrol78,14
GR. ALTIN2.922,34
BTC2.124.787,53

AK Parti, tasarruf tedbirleri için yeni yasa teklifi sundu!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TBMM’ye sunulan Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Anayasa Mahkemesi tarafından bazı maddelerinin iptal edilmesiyle gündeme geldi. AK Parti’nin hazırladığı teklif, ekonomik istikrarın korunması ve kamu kaynaklarının verimli kullanılması amacıyla tasarruf tedbirlerini içeriyor. 32 maddeden oluşan teklifte öne çıkan düzenlemeler arasında taşıt ve iş makinelerinin satışının Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na devredilmesi, huzur hakkına üst sınır getirilmesi ve BOTAŞ’ın doğal gaz alımlarına ilişkin düzenlemeler bulunuyor.

Teklife göre, taşıt ve iş makinelerinin satışı için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na yetki verilecek ve satıştan elde edilen gelirler ilgili kurumlara aktarılacak. Tasarruf tedbirlerine uymayan kamu görevlilerine disiplin cezası verilmesi ve yapılan işlemlerin Cumhurbaşkanlığı’na bildirilmesi de ön görülüyor. Ayrıca, belediye başkanları dahil tüm kamu görevlileri için huzur hakkına üst sınır getirilerek ödemeler kontrol altına alınacak.

Anayasa Mahkemesi kararlarının yerine getirilmesi amacıyla BOTAŞ’ın doğal gaz alımlarına ilişkin düzenlemeler de teklife eklendi. Doğal gaz alımlarının Kamu İhale Kanunu istisnaları arasına alınmasıyla ilgili düzenlemeyle birlikte, bu konuda Cumhurbaşkanı’na düzenleme yapma yetkisi verildi. Ayrıca, bakanlıkların yatırımlarına yapılacak kaynak transferlerinin hak ediş raporlarına dayandırılması ve genel aydınlatma giderlerine yönelik kesinti oranlarının arttırılması da teklifin içeriğinde yer alıyor.

Teklife göre, büyükşehir belediyeleri için genel bütçe vergi payında yapılan kesinti oranları artırılarak Yüzde 30’a yükseltilecek. Ayrıca, diğer belediyeler ve il özel idareleri için de benzer bir düzenleme yapılarak kesinti oranları artırılacak. Bu düzenlemelerin 2024 yılında yürürlüğe girmesi planlanıyor. Deprem bölgesinde nüfusu azalan belediyelere genel bütçeden yapılacak payın düzenlenmesi, teklifte yer alan diğer düzenlemeler arasında bulunmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
AK Parti, tasarruf tedbirleri için yeni yasa teklifi sundu!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!