G-QXXHXL9JW0
USD34,24
EURO37,60
CNY4,88
GBP44,92
EURO/USD1,10
BIST9.087,99
Petrol78,19
GR. ALTIN2.927,62
BTC2.119.868,42

TÜRKİYE TARİHİNİN EN SICAK HAZİRAN AYINI YAŞADI! UZMANLAR UYARIYOR: KURAKLIK TEHLİKESİ DEVAM EDİYOR

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye tarihinin en sıcak haziran ayını geride bıraktık. Haziran ayı boyunca Türkiye’nin Avrupa’nın en sıcak yeri olduğu belirtildi. CNN TÜRK Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, 24-25 Haziran tarihlerinde Türkiye genelinde sıcaklığın rekor seviyelere ulaştığını açıkladı. İstanbul’da ortalama sıcaklık 28 derece olmasına rağmen, bu sıcaklık 35 dereceye kadar yükseldi. Ege’de 40 derecenin üzerinde sıcaklıklar görüldü. Marmara, Ege ve İç Anadolu bölgelerine yağış düşmedi ve ormanlarda kuraklık tehlikesi baş gösterdi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Barış Önol ise 2024 yılı Haziran ayının geçmiş 60 seneye göre ortalama 4 derece daha sıcak geçtiğini belirtti. Özellikle İzmir’de 30 derecenin altına sıcaklık düşmedi ve 12 gün üst üste 35 derecenin üzerinde sıcaklıklar yaşandı. Bu durum 1964 yılından bu yana görülmemiş bir sıcaklık dalgalanması olarak nitelendirildi. Önümüzdeki günlerde sıcaklıkların artması beklenirken, yarın yağışla birlikte sıcaklıkların kısmen azalacağı sonra tekrar yükseleceği bildirildi.

Akdeniz bölgesinde ise deniz suyu sıcaklıklarının normalden 3 santigrat derece daha yüksek seviyelerde seyrettiği kaydedildi. İzmir Bakırçay Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şermin Tağıl’a göre, Akdeniz’de deniz suyu sıcaklıklarındaki bu artış endişe verici ve tehlikeli boyutlara ulaştı. Deniz suyu sıcaklıklarındaki bu artış, Akdeniz, Ege ve Karadeniz’de alarm zillerinin çalmasına neden oldu.

Orman yangınlarına ilişkin olarak ise Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Hüsrev Özkara, orman yangınlarının yüzde 90’ının insan kaynaklı olduğunu vurgulayarak, orman köylülerinden oluşan bir sistem kurulması gerektiğini belirtti. Ormanlık alanlardaki yanıcı maddelerin temizlenmesi ve orman köylülerine eğitim verilmesi çağrısında bulundu. Tarım ve Orman Bakanlığı da ormanlık alanlarda yanıcı madde azaltma çalışmalarını sürdürüyor ve mayıs ayında başlattığı “Orman Benim” kampanyası kapsamında 81 ilde 313 ton çöp toplandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TÜRKİYE TARİHİNİN EN SICAK HAZİRAN AYINI YAŞADI! UZMANLAR UYARIYOR: KURAKLIK TEHLİKESİ DEVAM EDİYOR

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!