G-QXXHXL9JW0
USD34,24
EURO37,63
CNY4,88
GBP45,08
EURO/USD1,10
BIST9.109,34
Petrol78,08
GR. ALTIN2.922,34
BTC2.146.607,20

Dronla Tarım İlaçlaması: Çiftçi 150 Bin Liralık Kaybı Önledi!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kırıkkale’nin Bahşılı ilçesine bağlı Karaahmetli köyünde çiftçilik yapan Hasan Tarık Bozkoyun, tarım arazilerini ilaçlamak için traktör yerine dron kullanıyor. Bozkoyun, kabak ekili tarım arazisini dronla ilaçlamanın verimliliğini artırarak her 100 dönümde 150 bin liralık kaybı önlemiş oluyor. Traktörle yapılan ilaçlama işlemi yüzde 7 oranında verim kaybına yol açarken, dronla bu kayıp önlenebiliyor.

Bozkoyun, dronla ilaçlama yapmanın ekonomik olarak da avantajlı olduğunu belirtti. Örneğin, dönüm başına 200 kilo kabak çekirdeği alınan bir arazide traktörle ilaçlama yapıldığında 1,5 ton kabak çekirdeği kaybı yaşanıyor. Bu kayıp ise yaklaşık 150 bin lira olarak hesaplanıyor. Bozkoyun, 4 yıldır dronla ilaçlama yaptıklarını ve bu sayede su, zaman ve işçilikten tasarruf ettiklerini aktardı.

Dronun aynı anda birkaç ürünü karıştırabilme özelliği sayesinde işçilikten de tasarruf edebildiklerini belirten Bozkoyun, traktörle ilaçlama yapılması durumunda 2 işçinin çalıştırılması gerektiğini ve bu durumun maliyet ve zaman kaybına neden olduğunu söyledi. Ayrıca, dronla yapılan ilaçlama işleminde su tüketiminin de önemli ölçüde azaldığını vurgulayarak, doğa için su tasarrufunun önemine dikkat çekti.

Hasan Tarık Bozkoyun, dronun kendilerine her anlamda avantaj sağladığını ve traktöre göre çok daha verimli olduğunu belirtti. Dronla ilaçlama sayesinde kabak ekili tarım arazilerinde yaşanabilecek kayıpların büyük ölçüde önlendiğini ifade eden Bozkoyun, modern tarım teknolojilerinin kullanımının önemine değindi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Dronla Tarım İlaçlaması: Çiftçi 150 Bin Liralık Kaybı Önledi!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!