G-QXXHXL9JW0
USD34,24
EURO37,63
CNY4,88
GBP45,08
EURO/USD1,10
BIST9.109,34
Petrol78,14
GR. ALTIN2.922,34
BTC2.134.849,19

Akaryakıt sektöründe devrim niteliğinde bir adım: UTTS vergi kaçakçılığına son verecek!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından geliştirilerek akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımını engellemek ve vergi kaybını önlemek amacıyla hayata geçirildi. Bu sistem, vergi mükellefi kişi ve kuruluşların vergi indirimlerinden yararlanabilmesi için zorunlu hale getirildi. UTTS’nin sayesinde her yıl yaklaşık 15 milyar lira vergi kaybı yaşanan akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımının önüne geçilmesi hedefleniyor. Sistem, vergi güvenliğini sağlarken aynı zamanda sektörde rekabet ortamı oluşturacak.

UTTS kapsamında yer alan vergi mükellefleri, iş yerlerine ait veya kiralama yoluyla edindikleri taşıtlara taşıt tanıma birimini 31 Aralık 2024 tarihine kadar taktırmakla yükümlü. Diğer taşıt sahipleri ise isteğe bağlı olarak sistemi kullanabilecek. Bu kişi ve kuruluşlar, akaryakıt harcamalarını vergiye tabi gider olarak gösterebilmek için UTTS kapsamında düzenlenen ödeme kaydedici cihaz fişlerini almak zorunda olacak. 31 Aralık 2024 tarihinden sonra UTTS’den düzenlenmeyen belgeler vergi kanunlarına aykırı olarak işlem görecek.

Akaryakıt sektöründe akaryakıt harcamalarını gider göstererek vergi indirimi alan vergi mükelleflerine hizmet veren araçların yakıt depo girişlerine UTTS kapsamında taşıt tanıma birimi takılacak. Bu sayede taşıtların sahiplik ve plaka bilgileri kayıt altına alınacak ve manuel girilmesiyle usulsüz faturaların oluşturulmasının önüne geçilecek. 2025 yılından itibaren UTTS’nin devreye girmesiyle akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımının önlenmesi bekleniyor.

UTTS’nin kurulum, işletme ve yönetiminden Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü sorumlu olacak. Sistemin paydaşları ise akaryakıt dağıtım şirketleri, akaryakıt istasyonu işletmecileri, donanım üreticileri, taşıt ve istasyon montaj firmaları ile vergi mükellefleri olacak. UTTS’nin uygulama süreci, 2023 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan genel tebliğ ile başlamış ve 2024 sonuna kadar tamamlanması planlanmıştır. UTTS’nin entegrasyonu için gerekli olan altyapı çalışmaları ağustos ayında tamamlanacak ve akaryakıt dağıtım şirketleri mevcut sistemlerini UTTS’ye entegre edebilecekler. Bu sayede 2025 başında UTTS sisteminin tamamen işler hale gelmesi bekleniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Akaryakıt sektöründe devrim niteliğinde bir adım: UTTS vergi kaçakçılığına son verecek!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!