G-QXXHXL9JW0
USD34,26
EURO37,58
CNY4,88
GBP44,99
EURO/USD1,10
BIST9.109,34
Petrol78,91
GR. ALTIN2.913,09
BTC2.138.100,79

Unutulmayan usta: Kartal Tibet’in hayatı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Usta oyuncu, yönetmen ve senarist Kartal Tibet, 27 Mart 1938’de Ankara’da öğretmen bir anne-babanın çocuğu olarak dünyaya geldi. Küçük yaşta Ankara Çocuk Radyosu’nda temsillere katılan Tibet, daha sonra Devlet Tiyatroları’nda çocuk rollerinde sahne aldı. Okuduğu şiirle birçok yarışmada birincilik kazanan sanatçı, Ankara Koleji ve hukuk fakültesi mezunu oldu. Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nde okuyan Tibet, tiyatro kariyerine devam etti.

Karaoğlan serisinin başrolünde yer alarak Yeşilçam’a adım atan Tibet, ardından Tarkan karakterini canlandırdığı film serileriyle ün kazandı. Ayrıca “Sancakbeyi Murad”, “Bir Osmanlı Savaşçısı”, “Bağdat’ta Bir Hırsız” gibi filmlerde de rol aldı. Melodram türündeki filmlerde de başarılı performans sergileyen sanatçı, sayısız roman uyarlamasında da rol aldı.

Yönetmenlik kariyerine Tosun Paşa filmi ile başlayan Tibet, Kemal Sunal’ın yer aldığı 20’den fazla filmi yönetti. Toplam 56 yapımın yönetmenliğini üstlenen Tibet, toplumsal sorunları komik hikayelerle işleyen filmlerle beğeni topladı. Daha sonra Şener Şen ve Kemal Sunal ile çalışarak toplumsal içerikli filmlere imza attı.

Televizyon döneminin başlamasıyla popüler dizilerin yönetmenliğini üstlenen Tibet, Türk sineması klasiklerini tekrar canlandırma isteğiyle de ön plana çıktı. Hülya Koçyiğit’in övgüsünü alan sanatçı, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde çeşitli ödüller aldı. Senaryo yazarlığı da yapan Tibet’in yönettiği ve rol aldığı birçok yapım Türk sinemasında önemli bir yere sahip.

Son olarak “Gol Kralı”, “Davaro”, “Çarıklı Milyoner”, “Şabaniye”, “Sosyete Şaban”, “Şendul Şaban”, “Deli Deli Küpeli”, “Arkadaşım ve Ben”, “Öğretmen”, “Uyanık Gazeteci” ve “Duygu Çemberi” gibi yapımlara imza atan Tibet, Türk sinemasında unutulmaz bir iz bıraktı.

Haber Kontak uygulamasını indirerek, gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Unutulmayan usta: Kartal Tibet’in hayatı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!