G-QXXHXL9JW0
USD34,26
EURO37,63
CNY4,88
GBP44,93
EURO/USD1,10
BIST9.109,34
Petrol77,52
GR. ALTIN2.919,06
BTC2.149.964,97

Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı: İşte Detaylar!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında her ay düzenli olarak toplanmaktadır. Bu toplantılardan biri olan haziran ayı toplantısında ise faiz kararı açıklandı.

Ekonomistlerin öngörüleri doğrultusunda faiz oranlarının sabit kalacağı düşünülmekteydi. Mayıs ayında alınan kararla politika faizi yüzde 50’de sabit bırakılmıştı ve haziran ayına gelindiğinde faiz oranı yine yüzde 50 olarak korundu.

Toplantı sonrasında yapılan açıklamada, enflasyondaki zayıflamanın mayıs ayında geçici bir düşüş yaşadığı belirtildi. Ancak yurt içi talebin hala enflasyonist seviyelerde seyrettiği, hizmet enflasyonundaki yüksek seyrin devam ettiği ve gıda fiyatlarının enflasyonist baskıları sürdürdüğü vurgulandı. Kurul, enflasyon beklentilerini ve fiyat oluşumunu yakından takip etmekte ve enflasyonun kontrol altına alınması için gereken adımları atmaktadır.

Parasal sıkılaştırmanın iç talep ve krediler üzerindeki etkileri incelenmekte ve politika faizinin sabit tutulması kararı alınmıştır. Ancak enflasyon risklerine karşı ihtiyatlı bir duruş sergilenmiş, enflasyonun belirgin ve kalıcı şekilde düşene kadar sıkı para politikası uygulanacağı belirtilmiştir.

Kurul, para politikasındaki kararlı duruşun, yurt içi talebin dengelenmesi, Türk lirasının reel değer kazanması ve enflasyon beklentilerinin düzelmesi yoluyla enflasyonu kontrol altına alacağına inanmaktadır. Enflasyonun yılın ikinci yarısında belirgin bir şekilde gerilemesi beklenmekte ve gerektiğinde politika faizinde sıkılaştırma adımları atılacağı vurgulanmaktadır.

Kurul, likidite gelişmelerini yakından takip etmekte ve gerektiğinde ek makroihtiyati adımlar atarak para politikasını desteklemektedir. Politika kararları öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alınacaktır ve enflasyonu kontrol altında tutmak için gerekli tüm araçlar kullanılacaktır.

Sonuç olarak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun faiz kararı alırken enflasyonun kontrol altına alınması ve enflasyon hedefleri doğrultusunda para politikası uygulanması öncelikli hedefler arasında yer almaktadır. Kurul, piyasa beklentileri ve ekonomik göstergeler doğrultusunda kararlarını almakta ve finansal istikrarı sağlamaya yönelik adımlar atmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı: İşte Detaylar!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!