G-QXXHXL9JW0
USD34,02
EURO38,01
CNY4,82
GBP45,32
EURO/USD1,11
BIST9.975,61
Petrol74,80
GR. ALTIN2.827,08
BTC2.155.392,65

Fransa’da erken seçim alarmı: Aşırı sağ Le Pen önde!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fransa’da yapılacak erken genel seçimler öncesinde yapılan anketler, aşırı sağcı Marine Le Pen’in partisi Ulusal Birlik liderliğindeki koalisyonun ilk turda en fazla oyu alacağını gösteriyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ardından parlamentoyu feshederek erken seçim kararı almıştı. Macron, aşırı sağın AP seçimlerindeki başarısını göz ardı edilemeyecek bir siyasi gerçek olarak nitelendirmiş ve bu siyasi gruba karşı ittifak çağrısı yapmıştı. Ancak yapılan ankete göre, Le Pen liderliğindeki koalisyonun önünde ancak sol ve çevreci partilerden oluşan Halk Cephesi bulunuyor.

Ipsos anket şirketinin Le Parisien gazetesi ve Radio France için yaptığı ankete göre, 30 Haziran’da yapılacak ilk turda Ulusal Birlik partisi yüzde 31,5 oy oranıyla ilk sırada yer alacakken, sol ve çevreci partilerden oluşan Halk Cephesi yüzde 29,5 ile ikinci sırada olacak. Macron’un oluşturduğu ittifak ise yüzde 19,5 oranıyla üçüncü sırada tahmin ediliyor. Diğer anketlerde de benzer sonuçlar ortaya çıkıyor, aşırı sağcı partinin önde olduğu görülüyor.

Ülkenin dört bir yanında aşırı sağ karşıtı gösterilerin devam ettiği bildiriliyor. Feministlerin de aralarında bulunduğu sivil toplum kuruluşları, başkent Paris ve diğer bazı kentlerde gösteriler düzenlemek için çağrı yapıyor. Fransa’da kadın haklarını savunan ve cinsiyetçiliğe karşı çalışan birçok dernek ve sendikanın bir araya geldiği “Alertes Feministes” kuruluşu, aşırı sağın sahte feminizmini ve kadın hakları için oluşturduğu gerçek tehlikeyi kınamak üzere başkent Paris’te toplanmaya çağırıyor. Paris’teki Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan gösteride, feminist sloganlar eşliğinde aşırı sağ eleştiriliyor.

AP seçimlerinde aşırı sağcı partinin başarısı dikkat çekmişti. Marine Le Pen’in Ulusal Birlik partisi, açık ara farkla ilk sırayı alarak dikkatleri üzerine çekmişti. Macron da bu sonuçların ardından parlamentoyu feshederek erken seçim kararı almıştı. 30 Haziran-7 Temmuz tarihleri arasında yapılacak erken seçimler öncesi, Fransa’da siyasi atmosfer oldukça hareketli. Macron’un aşırı sağcı partinin önüne geçebilmesi için oluşturduğu ittifakın yeterli olup olmayacağı merak konusu. Sonuçlar, Fransa ve Avrupa’nın geleceği açısından önem taşıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Fransa’da erken seçim alarmı: Aşırı sağ Le Pen önde!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!