G-QXXHXL9JW0
USD34,27
EURO37,62
CNY4,86
GBP44,94
EURO/USD1,10
BIST9.044,89
Petrol77,72
GR. ALTIN2.887,47
BTC2.144.552,97

EV SAHİPLERİNİN KİRA GELİRİNİN YÜZDE 20’Sİ MALİYEYE İNECEK!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeni vergi paketi, ev sahiplerinin kira gelirlerinden vergi kesintisi yapılmasını öngörüyor. Buna göre, kiracılar kiralara her ay banka üzerinden ödeme yapacak ve banka, ev sahibinin hesabına yatan kiradan yüzde 20 oranında vergi kesintisi yapacak. Kalan miktar ise ev sahibinin kullanımına bırakılacak. Örneğin, evini 10 bin lira kiraya veren bir ev sahibi, aylık kira gelirinin 8 bin lirasını alabilecek.

Mevcut sistemde ev sahipleri yılda bir defa beyanname vererek kira gelirlerini vergilendiriyor. Ancak yeni vergi paketi ile kira gelirlerinden her ay yüzde 20 stopaj kesintisi yapılması öngörülüyor. Yani, ev sahibi kira gelirinin sadece yüzde 80’ini net olarak alabilecek. Bu durumda, ev sahibinin eline geçen net kira geliri azalacak ve vergi oranı artacak.

Yeni uygulamaya göre, bankalar aracılığıyla yapılacak kira ödemelerinde ev sahibinin hesabına yatan kira miktarından yüzde 20 oranında stopaj kesintisi yapılacak. Kalan miktar ise vergisi ödenmiş kira geliri olarak ev sahibinin hesabına geçecek. Bu durumda, ev sahipleri normalde yüzde 15 olan kira vergisi yerine yüzde 20 vergi ödeyecekler.

Üstelik, ev sahipleri daha sonra giderlerini beyan ederek ödedikleri vergiden iade talep edebilecekler. Ancak, bu yeni düzenleme 2025 yılından itibaren geçerli olacak ve ev sahiplerinin kira gelirlerinden daha fazla vergi ödemelerine neden olacak.

Kirada stopaj uygulamasının devreye girmesiyle, devletin ev sahiplerinden 40 milyar lira vergi tahsil edeceği öngörülüyor. Bu da toplamda 200 milyar lira olan kira gelirlerinden ev sahiplerine kalan miktarın 160 milyar lira olacağını gösteriyor. Ev sahipleri, kira gelirlerinin 1 aylık tutarını devlete vergi olarak öderken, yeni düzenleme ile bu miktarın artabileceğini hesaba katmalıdırlar.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
EV SAHİPLERİNİN KİRA GELİRİNİN YÜZDE 20’Sİ MALİYEYE İNECEK!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!