G-QXXHXL9JW0
USD34,22
EURO37,51
CNY4,84
GBP44,80
EURO/USD1,10
BIST9.132,30
Petrol76,46
GR. ALTIN2.877,92
BTC2.133.467,78

Hazine Ve Maliye Bakanlığı Reform Paketiyle Sermayeye Yönelik Vergi Düzenlemeleri Getiriyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hazine Ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan reform paketinde vergi adaletinin güçlendirilmesi ve sermayeye yönelik vergi düzenlemesi yapılmasına yönelik önemli başlıklar yer alıyor. Paket, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in vergide adalet ve etkinliği sağlamak için vergilendirilmemiş hiçbir alan bırakmamak hedefi doğrultusunda hazırlandı. Bakanlık, doğrudan vergilerin payını artırmak için yerel asgari kurumlar vergisi ve asgari gelir vergisi modelini getirecek.

Pakette çok uluslu şirketlerden asgari kurumlar vergisi alınması, küresel asgari kurumlar vergisi modelinin uygulanması gibi önemli başlıklar bulunuyor. AB ülkeleri de dahil olmak üzere 30’dan fazla ülkede yasalaşan küresel asgari kurumlar vergisi, yıllık konsolide hasılatı 750 milyon avro eşiğini aşan şirketlerin vergilendirilmekte olduğu ülkenin kurumlar vergisine tabi tutulmasını öngörüyor. Türkiye’de bulunan çok uluslu şirketlerin düşük vergileme yapılan şubeleri ve iştirakleri için asgari yüzde 15 kurumlar vergisi uygulanacak.

Kurumlar vergisi mükelleflerinin yüksek cirolar elde etmelerine rağmen zarar beyan ettiği veya hiç matrah bildirmediği belirlendi. Bakanlık, mükelleflerin beyanları ile hasılat ve ödeme güçlerinin birbirleriyle kıyaslandığı bir model hazırladı. Ödenecek kurumlar vergisi, kazancın belirli bir oranı ile gelir tablosundaki kazancın belli bir oranı matrah olarak kabul edilerek hesaplanacak. Yatırım teşvik belgesi kapsamında yatırım harcaması yapan mükelleflerin hakları korunacak ve yeni işe başlayan mükellefler 3 yıl asgari vergiden muaf olacak.

Asgari gelir vergisi modeli, gelir vergisi mükelleflerine de uygulanacak. Gerçek usulde vergilendirilen ticari, zirai ve serbest meslek kazançlarına asgari gelir vergisi getirilecek. Mükelleflerin beyan edecekleri kazanç az olamayacak ve serbest meslek kazancı elde edenlerin beyan edecekleri kazanç brüt asgari ücretin yıllık tutarının altında olamayacak.

Yap-işlet-devret ve kamu-özel iş birliği projelerinden elde edilen kazançlara artırımlı kurumlar vergisi uygulanacak. Reel sektör için yüzde 25, banka ve finans kurumları için yüzde 30, ihracat yapan firmalar için yüzde 20, halka açık şirketler için yüzde 23, imalatçılar için yüzde 24 oranlarında kurumlar vergisi uygulanacak. Yap-işlet-devret ve kamu-özel iş birliği projelerinden elde edilen kazançlar için kurumlar vergisi oranının yüzde 30 olması öneriliyor. Bu düzenleme, vergi adaletinin güçlendirilmesine ve dolaysız vergilerin payının artırılmasına katkı sağlamayı hedefliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Hazine Ve Maliye Bakanlığı Reform Paketiyle Sermayeye Yönelik Vergi Düzenlemeleri Getiriyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!