G-QXXHXL9JW0
USD34,20
EURO37,47
CNY4,83
GBP44,82
EURO/USD1,09
BIST8.964,10
Petrol79,52
GR. ALTIN2.883,45
BTC2.059.833,22

İstanbul’un İhracatında Büyük Sıçrama: Mayısta Dış Satım Rekor Kırdı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin dışsatımında önemli bir rol oynayan İstanbul, mayıs ayında büyük bir sıçrama yakaladı. İstanbul’un dış satımı 8 milyar 772 milyon dolara ulaşırken, nisana göre 2 milyar doların üzerinde bir ihracat artışı kaydedildi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin ihracatı mayısta geçen yıla göre %11.4 artarak 24.1 milyar dolara yükseldi. İstanbul’daki şirketlerin ihracatı nisanda 6 milyar 642 milyon dolar iken, mayısta 8 milyar 772 milyon dolara yükselerek %32.1 artış gösterdi.

İstanbul’un dış satımındaki bu artış, geçen yılın aynı dönemine göre de %9 oranında gerçekleşti. Kentin dünya genelinde 212 farklı noktaya ürün gönderdiği bu dönemde, İstanbul’un Türkiye’nin toplam ihracatındaki payı %36.4 olarak gerçekleşti. Kocaeli, Bursa, Ankara ve İzmir İstanbul’u takip ederek ihracatta sırasıyla 1.8 milyar dolar, 1.6 milyar dolar, 1.4 milyar dolar ve 1.2 milyar dolarla yer aldılar.

İstanbul’un mayıs ayındaki ihracatında sanayi sektörü belirleyici bir rol oynadı. Kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 1.6 milyar dolar ile en yüksek ihracat rakamına ulaşırken, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü 1.1 milyar dolar ile ikinci sırada yer aldı. Otomotiv endüstrisi, elektrik ve elektronik, çelik, demir ve demir dışı metaller, mücevher, tekstil ve ham maddeleri ile makine ve aksamları sektörleri de İstanbul’un dış satımında önemli bir rol oynadılar.

İstanbul’da faaliyet gösteren şirketler, en fazla dış satımı Almanya’ya yaparken, bu ülkeye mayısta 698.7 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Almanya’yı sırasıyla Birleşik Krallık, İtalya, ABD ve İspanya takip etti. İstanbul’da faaliyet gösteren bütün sektörlerin ihracatının artması dikkat çekerken, hazır giyim ve konfeksiyon, kimyevi maddeler ve mamulleri, mücevher, elektrik ve elektronik, otomotiv endüstrisi gibi sektörler, değer bazında en fazla artışı kaydeden alanlar oldu. İstanbul’un ihracatındaki bu olumlu gelişmeler, Türkiye’nin toplam dış satımında da önemli bir ivme sağladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İstanbul’un İhracatında Büyük Sıçrama: Mayısta Dış Satım Rekor Kırdı!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!