Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk obüs ihracatı olarak gerçekleştirilen BORAN’ın Bangladeş’e teslimatı, Bangladeş Kabul Heyeti tarafından yapılan “Sevkiyat Öncesi Test ve Muayene İşlemleri” başarıyla tamamlandı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçları doğrultusunda Makine ve Kimya Endüstrisi A.Ş (MKE) tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen havadan taşınabilir 105 mm Hafif Çekili Obüs BORAN, Bangladeş’e ihracatı gerçekleştirilen ilk obüs oldu.
2023 yılının sonlarında yapılan anlaşma gereği Bangladeş, 18 adet 105 mm Hafif Çekili Obüs BORAN satın almıştı. Bu obüslerin Karapınar Atış Alanında yapılan “Sevkiyat Öncesi Test ve Muayene İşlemleri” başarıyla tamamlandı. Bu haber, resmi MKE hesaplarından duyurulurken, test görüntüleri paylaşıldı.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterinde 2021 yılından beri yer alan Boran, 17 kilometrelik menzili, dakikada 6 atım yapabilme özelliği ve helikopterlerle taşınabilme özelliği ile dikkat çekiyor. Ayrıca dünyanın en hafif obüsü olma özelliğine sahip olan Boran, helikopterlerle havadan ve ağır yük taşıma araçlarıyla karadan taşınabiliyor. Bunun yanı sıra tekerlekler üzerinde atış yapabilme özelliği de bulunmaktadır.
MKE Çankırı Silah Fabrikası Müdürü Fatih Bulanık, Boran’ın modern atış kontrol sistemlerine sahip olduğunu belirterek, hedef koordinatları girilerek başarılı atışlar yapabilme imkanı sağladığını ifade etmişti. Gece görüş sistemi sayesinde düşük mesafelerdeki hedeflere atış yapabilen Boran, aynı zamanda otomatik kama mekanizmasıyla operasyona hızlıca hazır hale gelebilmektedir. Ayrıca çeşitli çevresel testlerden geçen Boran, yerli ve milli kabiliyetlerle üretilmiş bir üründür.
BORAN 105mm Hafif Çekili Obüs hakkında Filipinler’in de ilgi gösterdiği ve seri üretime geçiş sürecinin devam ettiği bilgiler de paylaşıldı. Sonuç olarak, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk obüs ihracatı olan BORAN’ın Bangladeş’e teslimatı büyük bir başarıyla tamamlandı ve ürünün gelişmiş özellikleri dikkat çekmeye devam etmektedir.