G-QXXHXL9JW0
USD34,02
EURO38,01
CNY4,82
GBP45,29
EURO/USD1,12
BIST9.975,61
Petrol75,12
GR. ALTIN2.831,69
BTC2.158.217,33

Türkiye’nin İkinci Astronotu Yörünge Altı Araştırma Uçuşuna Hazırlanıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever’in yörünge altı araştırma uçuşu, 8 Haziran 2024’te ABD’nin New Mexico Eyaletinde bulunan Spaceport tesislerinden gerçekleşecek. Bu uçuşla ilgili detaylar ise oldukça heyecan verici. Yaklaşık 1,5 saatlik bir sürede planlanan bu uçuşta astronotu taşıyacak ‘VSS Unity’ yörünge altı aracı, önce bir taşıyıcı uçak aracılığıyla yaklaşık 45 bin fitlik yüksekliğe erişecek, ardından hibrit yakıtlı roket motorunu ateşleyerek yaklaşık 90 kilometre irtifaya ulaşacak. Uçakta, 3 dakikalık serbest düşme fazında mikro yerçekimi ortamında, çeşitli bilimsel deneyler gerçekleştirilecek.

Tuva Cihangir Atasever yaptığı yörünge altı uçuşta görevin amacını yerine getirerek farklı bilimsel deneyler gerçekleştirecek. Bu deneylerden 3’ü daha önce yapılan deneylerin devamı niteliğinde olacak. Atasever’in astronot tulumu da bu uçuş sırasında giyeceği tulum olacak ve bu deneyler için tulumun özel olarak revize edildiği biliniyor. Görev, canlı olarak TÜBİTAK’ın YouTube adresinden ve birçok bilim merkezinden takip edilebilecek.

Uçuş sırasında gerçekleştirilecek 7 farklı bilimsel deney arasında UZİKAT (Uzayda İnsülin Kalemi Testi), IvmeRad, YUVA (Yörünge altı Uçuşta Vezikül Analizi), MESSAGE, METABOLOM, MİYELOİD ve BEACON gibi farklı konular yer alıyor. Bu deneyler sayesinde astronotların sağlık durumları, bağışıklık sistemleri ve uzay koşullarına adaptasyonları hakkında önemli bilgiler elde edilecek.

Özellikle YUVA (Yörünge altı Uçuşta Vezikül Analizi) deneyi ile astronotun maruz kalacağı kuvvetler ve mikro yerçekimi ortamının vücuttaki değişimleri üzerinde detaylı bir araştırma yapılacak. Ayrıca MESSAGE ve METABOLOM deneyleri ile astronotların metabolizma değişimleri ve bağışıklık sistemlerinde meydana gelen değişiklikler incelenecek. Bu deneyler sayesinde gelecekte uzay seyahatleri için daha sağlıklı önlemler alınabilecek.

Son olarak, görevde yer alacak olan özel astronot ekibinin de oldukça çeşitli olduğu görülüyor. Astronotlar arasında Türkiye ve ABD’den farklı kişiler bulunurken, uçuş sırasında taşınacak olan araştırma yükleri de çeşitli testlere ve deneylere olanak sağlayacak şekilde tasarlanmış. Bu uçuşun, uzay ve savunma sanayii teknolojileri alanındaki ilerlemelere büyük katkı sağlaması bekleniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’nin İkinci Astronotu Yörünge Altı Araştırma Uçuşuna Hazırlanıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!