G-QXXHXL9JW0
USD34,27
EURO37,50
CNY4,85
GBP44,96
EURO/USD1,09
BIST8.876,22
Petrol78,76
GR. ALTIN2.926,15
BTC2.165.174,76

Türkiye’nin ABD’den Alacağı F-16’lar İçin Atılan Kritik Adım!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin ABD’den satın almayı planladığı F-16 savaş uçaklarıyla ilgili önemli bir adım atıldı. Bu adım, Abd Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre Türkiye’nin F-16 satış kabul mektubunu imzalamasıyla gerçekleşti. ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Jeffrey Flake de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, F-16 satışında ileriye doğru büyük bir adım atıldığını ve bu durumun ABD’nin Türkiye ile güvenlik ortaklığına bağlılığını gösterdiğini belirtti.

Türkiye, Ekim 2021’de ABD’den 40 adet F-16 savaş uçağı ve mevcut filonun modernizasyonu için başvuruda bulunmuştu. Ancak uluslararası ilişkilerde yaşanan sıkıntılar nedeniyle bu satış Kongre’nin gündemine alınmamıştı. Ancak Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından yaşanan gelişmeler, Türkiye’nin NATO ülkeleriyle ilişkilerindeki önemini artırdı. Bu süreçte Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılım başvuruları da Türkiye tarafından bloke edilmiş, bu durum F-16 satışı gibi konuların pazarlık unsuru haline gelmişti.

Türkiye’nin geçen yıl Finlandiya’nın NATO üyeliğini onaylamasının ardından ABD Dışişleri Bakanlığı da modernizasyon kitlerinin satışına onay vermiş ve konuyu Kongre’ye iletmeye karar vermişti. Bu süreçte, ABD Başkanı Joe Biden de Türkiye’nin F-16 filosunu modernize etmesini desteklediğini açıklayarak, Kongre’yi 20 milyar dolarlık F-16 satışını onaylamaya çağırmıştı. ABD-Türkiye ilişkilerindeki bu gelişmeler, Türkiye’nin ulusal güvenliği ve NATO ile olan işbirliği açısından önemli adımların atılmasını sağladı.

Jeffrey Flake, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Türkiye’nin F-16 Blok 70 savaş uçaklarını alması ve mevcut filosunu modernize etmesi konusundaki anlaşmanın ileriye dönük önemli bir adım olduğunu vurguladı. Bu adımın ABD’nin ulusal güvenliği, Türkiye’nin ulusal güvenliği ve NATO’nun birlikte çalışabilirliği açısından olumlu sonuçlar doğuracağını belirtti. Türkiye’nin F-16 alımı sürecinde atılan bu adımlar, hem Türkiye’nin hava savunma sistemlerini güçlendirecek hem de NATO tarafından desteklenen bir ülke olarak konumunu daha da güçlendirecektir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’nin ABD’den Alacağı F-16’lar İçin Atılan Kritik Adım!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!