G-QXXHXL9JW0
USD34,27
EURO37,50
CNY4,85
GBP44,96
EURO/USD1,09
BIST8.876,22
Petrol78,88
GR. ALTIN2.926,15
BTC2.164.297,69

Kredi Kartı Borçları Artıyor! Türkiye’de Finansal İstikrar Raporu Yayımlandı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

RAPORA GÖRE KART KULLANIMI ARTIYOR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından hazırlanan Finansal İstikrar Raporu’na göre, Türkiye’de ev halkı borcu milli gelir oranına göre düşük seviyede seyretmeye devam ederken bireysel kredi kartı borcu artıyor. Rapor, kredi kartı borcunun taksitlendirilmesi veya tamamen ödenmemesi durumlarında bireylerin temerrüt riskinin artabileceğine dikkat çekiyor.

YÜKSEK LİMİTLER GELİRLER İLE UYUMLU OLMALI

Rapora göre, kişilere verilen yüksek limitlerin gelirleri ile uyumlu olmayan harcamalar yapmalarına neden olabileceği vurgulanıyor. Kredi kartı limitlerinin ve ödeme şekillerinin bireylerin gelirlerine ve enflasyon ile uyumlu bir şekilde olması, finansal istikrarın yanı sıra cari denge ve fiyat istikrarı açısından da önemli bir husus olarak belirtiliyor.

28 MİLYON AKTİF KREDİ KARTI KULLANICISI

Raporda ayrıca, Türkiye’de aktif olarak kredi kartı kullanan vatandaş sayısının 28 milyona yaklaştığı bilgisi yer alıyor. 2024 yılı Ocak ayı itibarıyla bireylere verilen toplam kredi kartı limitinin 4,2 trilyon TL’ye ulaştığı ve toplam kart bakiyesinin ise 1,3 trilyon TL olduğu belirtiliyor.

BORÇLARDAKİ ARTIŞ DİKKAT ÇEKİYOR

Hanehalkının finansal yükümlülüklerindeki artışla birlikte kredi kartı borçlarının belirleyici olduğu raporda, tüketicilerin temel mal ve hizmet enflasyonu, dijitalleşme ile artan kullanım kolaylıkları, banknot kullanımının azalması ve kart kullanımının yaygınlaşması gibi faktörlerin kredi kartı bakiyelerini artıran etkenler olduğu ifade ediliyor.

Sonuç olarak, Finansal İstikrar Raporu’nda Türkiye’de kredi kartı kullanımının arttığı ve bireylerin kredi kartı borçlarının daha dikkatli bir şekilde yönetilmesi gerektiği vurgulanıyor. Bu durumun hem bireysel hem de genel ekonomik istikrar açısından önemli bir konu olduğu belirtiliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kredi Kartı Borçları Artıyor! Türkiye’de Finansal İstikrar Raporu Yayımlandı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!