G-QXXHXL9JW0
USD34,19
EURO37,56
CNY4,84
GBP44,79
EURO/USD1,09
BIST9.072,47
Petrol77,63
GR. ALTIN2.881,49
BTC2.082.170,81

TCMB’den flaş karar: TL mevduatı destekleyici, Kur Korumalı Mevduat’ta düşüşü hızlandırıcı adımlar atıldı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası (TL) mevduatı destekleyici, Kur Korumalı Mevduat’ta (KKM) düşüşü hızlandırıcı ve döviz kredilerinde artışı sınırlayıcı adımlar attı. TCMB’nin duyurusuna göre, TL mevduat ve KKM hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranları artırıldı. Bu adımlar, makro finansal istikrarın korunması, parasal aktarım mekanizmasının desteklenmesi ve likidite fazlasının sterilizasyonu amacıyla atıldı.

Zorunlu karşılık oranlarına ilişkin detaylar da duyuruda yer aldı. Önceki ve yeni oranlar şu şekilde belirlendi: Kısa vadeli TL mevduat için yüzde 8’den yüzde 12’ye, uzun vadeli TL mevduat için yüzde 0’dan yüzde 8’e, kısa vadeli KKM için yüzde 25’ten yüzde 33’e ve uzun vadeli KKM için yüzde 10’dan yüzde 22’ye yükseltildi. Toplam hedefin yüzde 75’e düşürüldüğü duyuruda, zorunlu karşılıkların yarın tesis edileceği ve KKM’nin TL’ye geçişine ilişkin hedefin korunduğu belirtildi.

Yabancı para kredilere aylık yüzde 2 büyüme sınırı getirildiği bildirilen duyuruda, sınırı aşan kredi tutarı kadar TL cinsinden zorunlu karşılığın bir yıl boyunca bloke olarak tesis edilmesine karar verildi. Yabancı para kredilerdeki artışı sınırlamak için alınan bu tedbirlerin yanı sıra, zorunlu karşılık oranlarına ilişkin kararların Resmi Gazete’de yayımlanacağı ve diğer kararlara ilişkin uygulama talimatlarının bankalara iletilmesinin planlandığı ifade edildi.

TCMB’nin aldığı bu önlemlerle, finansal istikrarın korunması ve ekonomik dengenin sağlanması hedefleniyor. Kur Korumalı Mevduat’taki düşüşün hızlandırılması ve döviz kredilerindeki artışın kontrol altına alınmasıyla Türkiye ekonomisinin dengeli bir şekilde ilerlemesi amaçlanıyor. Bu adımların ekonomik faaliyetlere etkileri yakından takip edilerek, gerekirse ilave tedbirler alınabileceği belirtiliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TCMB’den flaş karar: TL mevduatı destekleyici, Kur Korumalı Mevduat’ta düşüşü hızlandırıcı adımlar atıldı!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!