G-QXXHXL9JW0
USD34,26
EURO37,63
CNY4,85
GBP44,89
EURO/USD1,10
BIST9.044,89
Petrol77,47
GR. ALTIN2.880,44
BTC2.137.283,21

Türkiye’nin Enginar Soyucuları: Aylık Gelirleri Asgari Ücretin 4 Katı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin en büyük enginar üretim bölgesi olan Aydın’ın Efeler ilçesi Gölhisar Mahallesi, yüksek verimlilikle dikkat çekmektedir. Bu bölgede her gün binlerce enginar soyan özel bir ekip, makine gibi çalışarak aylık kazançlarını önemli ölçüde artırmaktadır.

Gölhisar Mahallesi’ne 600 kilometre uzaklıktan gelen enginar soyucuları, sabahın erken saatlerinden geç saatlere kadar çalışarak bölgenin tarım ekonomisine katkıda bulunmaktadır. Üç kişilik özel ekip, enginarları hızlı ve hatasız bir şekilde soyarak “yeşil elmas” olarak adlandırılan bu değerli yiyeceğin taze ve lezzetli bir şekilde sofralara ulaşmasını sağlamaktadır. Bu sayede, aylık kazançları asgari ücretin dört katına kadar çıkmaktadır.

Enginar soyum işinin zorlukları üzerine konuşan Ömer Faruk Taşyürek, bu işin basit olmadığını ve deneyim gerektirdiğini belirtmektedir. İnceliklerle dolu olan enginar soymanın, dikkat ve el becerisi gerektiren bir iş olduğunu vurgulamaktadır. Enginarların kararmaması için dikkatli olunması ve keskin bıçakların kullanılması gerektiğine değinirken, bu işin elma veya patates soymaya benzemediğini açıklamaktadır.

Günde bin ila bin 200 arasında enginarı soyan ekip, her dakikada üç ila dört enginarı soyabilmektedir. Taşyürek, bu işin psikolojisine de değinerek, her saniyede aynı hızda çalışmanın mümkün olmadığını ve günlük kazançların enginarların kalitesine ve çeşidine bağlı olarak değişebildiğini belirtmektedir. Kendilerine Allah’ın bereket verdiğini ve asgari ücretin üzerinde makul bir kazanç elde ettiklerini ifade etmektedir.

Ekip üyelerinden biri olan Özgür Alkan, 25 senedir enginar soyum işini yaptığını ve bu işin Kıbrıs enginarı ile başlayarak Adapazarı Taraklı’da son bulduğunu anlatmaktadır. 6 aylık mevsimsel bir iş olan enginar soyumunda sürekli hareket halinde olmanın yorucu olduğunu ancak kazancın tatmin edici olduğunu belirtmektedir. Ayrıca, bıçağın önemine ve işin el becerisi gerektirmesine dikkat çekmektedir.

Ekip tarafından soyulan enginarlar marketlerde ve satış noktalarında perakende olarak satılmakta olup, tanesi 50 ila 80 TL arasında alıcı bulmaktadır. Bu sayede, Aydın’ın Gölhisar Mahallesi’nde yapılan enginar üretimi bölgenin ekonomisine önemli bir katkı sağlamaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’nin Enginar Soyucuları: Aylık Gelirleri Asgari Ücretin 4 Katı!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!