G-QXXHXL9JW0
USD34,28
EURO37,70
CNY4,86
GBP44,93
EURO/USD1,10
BIST9.061,31
Petrol79,37
GR. ALTIN2.911,15
BTC2.146.664,74

ABD, Çin’e Yeni Gümrük Vergileri Getiriyor: Elektrikli Araçlar ve Güneş Panelleri Hedefte

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD, Çin’e karşı gümrük vergisi yaptırımı kararı aldı. Başkan Joe Biden, Çin’in teknoloji transferi, fikri mülkiyet hakları ve girişimcilik konusundaki adil olmayan ticari uygulamalarını ve küresel piyasaları suni olarak fiyatı düşürülmüş ürünlerle istila etmesini eleştirdi. ABD, bu nedenle Çin menşeli elektrikli araçlar, güneş panelleri ve çelik ürünlerine ek gümrük vergisi getireceğini duyurdu.

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, ABD’nin söz konusu tedbirleri ABD’li çalışanları ve işletmeleri korumak amacıyla aldığı belirtildi. Çin ise bu hamlenin devasa gümrük vergileri nedeniyle kendi menfaatlerini koruyacaklarını açıkladı. Çin Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bu tür ticari bariyerlerin iki büyük ekonomi gücü arasındaki ilişkileri etkileyeceğine dikkat çekildi.

Karar, eski Başkan Donald Trump’ın Çin üretimi elektrikli araçların ABD otomobil endüstrisini tehdit ettiği yönündeki eleştirilerinin ardından geldi. Beyaz Saray, açıklamasında bu yıl Çin’den yapılan 18 milyar dolarlık ithalatı etkileyeceğini belirtti. ABD, bu yıl içinde Çin menşeli elektrikli araçlara uygulanan gümrük vergisini yüzde 25’ten yüzde 100’e çıkaracak ve güneş panellerine uygulanan vergiyi yüzde 25’ten yüzde 50’ye yükseltecek.

Çin Ticaret Bakanlığı ise Beyaz Saray’ın gümrük vergisi uygulamalarına karşı olduklarına vurgu yaptı. Bakanlık, Biden’ın Çin’in kalkınmasını sınırlama ve baskılama taahhütlerine aykırı olduğunu belirtti. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü de bu adımı, Dünya Ticaret Örgütü kurallarını ihlal olarak gördüklerini ve meşru haklarını korumak için gerekli adımları atacaklarını söyledi.

Sonuç olarak, ABD’nin Çin’e yönelik ek gümrük vergisi uygulamalarıyla ilişkilerin gerilmesi söz konusu olabilir. Çin ise bu adımlara karşı çıkarak meşru haklarını korumak için adımlar atacaklarını belirtiyor. Küresel ekonomi açısından bu durumun nasıl bir etki yaratacağı önümüzdeki günlerde netleşecek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
ABD, Çin’e Yeni Gümrük Vergileri Getiriyor: Elektrikli Araçlar ve Güneş Panelleri Hedefte

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!