G-QXXHXL9JW0
USD34,24
EURO37,63
CNY4,88
GBP45,08
EURO/USD1,10
BIST9.109,34
Petrol78,14
GR. ALTIN2.922,34
BTC2.149.687,05

FATF, Türkiye’yi Haziran Ayında Gri Listedan Çıkarabilir – TL Değer Kazanacak!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2021 yılında Türkiye’yi kara para aklamaya ve terörün finansmanına karşı yeterince önlem almadığı gerekçesiyle gri listeye alan uluslararası suç izleme kuruluşu Mali Eylem Görev Gücü (FATF), bu kararından geri adım atabilir. FATF, Türkiye’nin eylem planını büyük ölçüde tamamladığını belirterek, ülkeyi haziran ayında gri listeden çıkarabileceğini ifade etti.

Türkiye’de ekonomide doğru adımların atılmasıyla taşlar yerine oturmaya başladı. Ekim 2021’de FATF, Türkiye’yi bankacılık, emlak ve diğer sektörleri denetlemediği için gri listeye almıştı. Ancak kuruluş, ülkenin eylem planını büyük ölçüde tamamladığını belirtti ve kararını Haziran ayındaki toplantısında yeniden değerlendireceğini açıkladı.

FATF’nin Genel Kurulu’nun 28 Haziran’da yapılacak toplantısında Türkiye’nin gri listeden çıkarılıp çıkarılmayacağı belirlenecek. Öncesinde kuruluş, Türkiye ile ilgili detaylı bir rapor hazırlayacak ve bu raporun kararda etkili olması bekleniyor.

Kararın olumlu yönde sonuçlanması durumunda Türk Lirası’nın değer kazanması ve TL varlıklarının güçlenmesi bekleniyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin gri listeden çıkarılması için yapılan çalışmaların başarılı bir şekilde tamamlandığını ve FATF’nin eylem planının tüm maddelerinin yerine getirildiğine karar verdiğini belirtti.

Gri listeden çıkma sürecinin Haziran ayında tamamlanması planlanıyor. Gri liste, bir ülkenin kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadele politikalarındaki stratejik eksiklikleri ifade ediyor. FATF’ın gri listesinde Türkiye’nin yanı sıra 20 ülke daha bulunuyor ve IMF araştırmaları gri listede yer almanın uluslararası ilişkilerde gerilime neden olabileceğini gösteriyor.

FATF’nin Türkiye’yi gri listeden çıkarıp çıkarmayacağına dair kararı Haziran ayındaki toplantısında netlik kazanacak. Türkiye’nin bu süreçte gösterdiği ilerleme ve alınan önlemler, ülkenin uluslararası finansal itibarını ve ekonomisini olumlu yönde etkileyecek gibi görünüyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
FATF, Türkiye’yi Haziran Ayında Gri Listedan Çıkarabilir – TL Değer Kazanacak!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!