G-QXXHXL9JW0
USD34,24
EURO37,63
CNY4,88
GBP45,08
EURO/USD1,10
BIST9.109,34
Petrol78,14
GR. ALTIN2.922,34
BTC2.135.745,68

Hazine ve Maliye Bakanlığı: “KDV’de artış yok!” – İşte Detaylar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hazine Ve Maliye Bakanlığı, son KDV tebliğ düzenlemesiyle alakalı bir açıklama yaparak, son dönemlerde yayılan “KDV artışı yapılacak” haberlerini yalanladı. Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, KDV oranlarında artış yapılacağı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtildi. KDV oranları, günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre Cumhurbaşkanı tarafından belirlenmektedir. Temel gıda maddelerinin yer aldığı listedeki mallar için KDV oranı %1, yeme-içme, sağlık, eğitim gibi mal ve hizmetler için %10, diğer mal ve hizmetler için ise %20 olarak uygulanmaktadır.

Yeme içme sektöründeki bazı işletmelerin, oran farklılıklarını istismar ederek rekabet eşitsizliği yarattığı tespit edildi. Lokanta ve kafelerin, malzemeleri ayrı olarak satmış gibi göstererek KDV oranını düşük gösterdikleri ortaya çıktı. Eczanelerin ise KDV oranı %1 olan gıda takviyeli ürünleri satmasına rağmen KDV oranını %10 göstererek vatandaştan fazla KDV tahsil ettiği belirlendi. Bu nedenle KDV tebliği düzenlemesi yapılarak istismarların önüne geçilmesi ve tereddütlerin giderilmesi amaçlandı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Tebliğ ile KDV oranlarında artış yapılmadığı vurgulandı. Yeme içme hizmeti sunan işletmelerin hizmet bedelleri maliyetler dikkate alınarak belirlenmekte ve KDV oranı %10 olarak uygulanmaktadır. Müşteriye sunulan menülerde KDV dahil fiyatlar yer alır ve ödenen vergiler Hazine’ye intikal etmektedir. Aksi durumda, vergiler işletme kasasında kalmaktadır. Tebliğ ile yeme içme hizmeti sunan işletmelerin, tüm satışlarında %10 KDV hesaplamaları gerektiği açıkça belirtilmiştir.

Hazine ve Maliye Bakanı, genel KDV oranında artış olmayacağını belirtmiş olup, indirim, istisna ve muafiyetlerin gözden geçirileceğini, kayıt dışılıkla mücadelede suistimale açık alanların düzenleneceğini vurgulamıştır. Ancak, mevcut KDV oranlarında artış yapılacağına dair herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Sonuç olarak, Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, KDV oranlarının değişmeyeceği ve yeme içme sektöründeki istismarların önüne geçmek amacıyla Tebliğ düzenlemesi yapıldığı net bir şekilde ifade edilmiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Hazine ve Maliye Bakanlığı: “KDV’de artış yok!” – İşte Detaylar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!