G-QXXHXL9JW0
USD34,24
EURO37,63
CNY4,88
GBP45,08
EURO/USD1,10
BIST9.109,34
Petrol78,14
GR. ALTIN2.922,34
BTC2.140.500,36

Zorunlu Arabuluculuk Sistemi Kiracı ve Ev Sahiplerini Anlaştırdı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

1 Eylül 2023 tarihinde yürürlüğe giren zorunlu arabuluculuk sistemi, ev sahibi-kiracı, işçi-işveren ve diğer uyuşmazlıkların mahkemeye gitmeden çözüme kavuşturulmasına olanak sağlamaktadır. Arabuluculuk sürecinde anlaşma oranları da oldukça yüksektir.

Bir örneğe bakacak olursak, aynı apartmanda 4 yıldır oturan bir kiracının kira bedeli 7 bin TL iken, ev sahibi kendisinden 23 bin TL istemiştir. Taraflar anlaşamayınca arabulucu devreye girerek çözüm sağlamıştır.

Arabulucu Avukat Umut Metin, ev sahibi ve kiracı uyuşmazlıklarında yaşanan anlaşma oranlarını açıklamıştır. 2023 yılından bu yana arabuluculuk süreci sonucunda 85.500 anlaşma sağlanmıştır.

Anlaşma oranının %56 olduğu belirtilmiş ve 100 binin üzerindeki arabuluculuk anlaşma sayısının toplumda kabul gördüğü vurgulanmıştır.

Kira uyuşmazlıklarında en sık yaşanan konuların ekonomik sebeplerden kaynaklanan kira bedeli uyuşmazlıkları olduğu görülmüştür.

Bir diğer örnekte, kiracıya yıllık olarak peşin ödeme yaptırılan kira bedelinin, aylık olarak ödenmesi talebi üzerine arabuluculuk görüşmesi gerçekleştirilmiştir. Taraflar, kiracının maddi durumu ve çocuklarının eğitimi gibi konuları da dikkate alarak anlaşma sağlamıştır.

Tahliye kararı alınmış olan bir diğer örnekte ise, kiracı tarafından 6 aylık kira bedeli peşin ödenerek tahliye işlemi ertelenmiştir. Taraflar, kiracının taşınmazı belirtilen tarihe kadar boşaltmaması durumunda tahliye kararının yürürlüğe konulacağı hususunda anlaşmışlardır.

Arabuluculuk süreci, kiracı ve ev sahibi arasındaki anlaşmazlıkların hızlı ve etkili bir şekilde çözüme kavuşturulmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bu sayede tarafların haklarının korunması ve adil bir çözümün bulunması sağlanmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Zorunlu Arabuluculuk Sistemi Kiracı ve Ev Sahiplerini Anlaştırdı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!