G-QXXHXL9JW0
USD34,08
EURO38,06
CNY4,81
GBP45,38
EURO/USD1,12
BIST9.975,61
Petrol74,85
GR. ALTIN2.834,24
BTC2.143.973,21

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Bireysel Yatırımcılar İçin Finansal Okuryazarlık Çağrısı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, finansal okuryazarlık düzeyi düşük bireylerin sermaye piyasalarında temkinli olmaları gerektiğini belirterek, foreks, kripto varlıklar ve borsa gibi alanlarda yüksek kar beklentisiyle hareket eden ve tüyo ve duyumlarla yatırım yapan bireylerin zarara uğradığını ifade etti. Şimşek ayrıca, finansal okuryazarlığın önemine değinerek, teknolojideki hızlı değişim, yeni finansal enstrümanlar ve ponzi sistemlerinin finansal bilginin önemini artırdığını belirtti. Diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de finansal okuryazarlık seviyesinin artırılması gerektiğini vurguladı.

Şimşek’e göre, finansal okuryazarlığın artırılmasıyla bireylerin sağlıklı yatırım kararları alabilecekleri ve finansal piyasalara aktif katılım sağlanabileceği gibi tasarrufların da finansal piyasalara istikrarlı yatırım kaynağı olarak aktarılması mümkün olabilecek. Ancak, Türkiye’de finansal okuryazarlık alanında yapılan projelerin dağınık olduğunu ve finansal okuryazarlık eğitimi açısından eğitmen açığının bulunduğunu belirtti.

Şimşek’in açıklamalarına göre, son yıllarda finansal okuryazarlık düzeyi düşük bireylerin zarar gördüğü ve tüyo ve duyumlarla yönlendirildiği görülüyor. Bu durumun önüne geçmek amacıyla finansal okuryazarlık seviyesi düşük olan haneler ve firmaların tasarruf yapma farkındalığının artırılması gerektiğini ifade etti.

Mehmet Şimşek, konuşmasında atacakları adımlar ve yeni projeler ile yatırımcı davranışını profesyonel seviyeye taşımayı, sermaye piyasalarına katılımı artırmayı ve sürü psikolojisiyle yatırım davranışını engellemeyi planladıklarını belirtti. Bu kapsamda, Finansal Okuryazarlık Portalı, Sermaye Piyasaları ve Finans Mesleki Teknik Anadolu Lisesi, Finans Akademisi gibi projeleri hayata geçireceklerini ve ev hanımlarına da eğitim vereceklerini belirtti. Bu projelerin, yatırımcılara uzun vadeli ve çeşitlendirilmiş bir portföy anlayışı içinde davranmanın rasyonel olduğu gerçeğini sunacağını ve piyasa etkinliğini artırarak daha da istikrarlı bir sermaye piyasası seviyesine ulaşmalarını sağlayacağını belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Bireysel Yatırımcılar İçin Finansal Okuryazarlık Çağrısı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!