G-QXXHXL9JW0
USD34,22
EURO37,91
CNY4,87
GBP45,52
EURO/USD1,11
BIST9.240,64
Petrol75,41
GR. ALTIN2.904,03
BTC2.108.680,34

YKS öncesi ÖSYM’nin kapalı merkezi: Güvenlikte sıradışı önlemler!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

8-9 Haziran’daki Yükseköğretim Kurumları Sınavı öncesi, ÖSYM görevlilerinin katılacağı sınav merkezine dair detaylar görüntülendi. Binlerce öğrenci Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na hazırlanırken, ÖSYM’nin dünyadan izole olan sınav merkezi ve sınav hazırlıklarının yürütüldüğü kapalı merkezin güvenliği yüksek standartlarda sağlanıyor. Merkezde sınav güvenliği için faraday kafesi, sinyal karıştırıcı jammer gibi özel sistemler ve 7/24 emniyet güçlerinin nöbet tuttuğu belirtildi.

Sınav hazırlık sürecinde görevli personelin 45 günlük sınav kampı süreci, kapalı merkeze giriş yaptıkları “kırmızı çizgi” ile başlıyor. Bu çizginin ötesine geçildiğinde dış dünya ile iletişim kesiliyor ve sınav sırasına kadar çöp bile dışarı çıkarılmıyor. Elektrik bağlantı kabloları elektromanyetik dinlemelere karşı filtrelenirken, her türlü müsvedde kağıt veya baskı hatası olan soru kitapçıkları toz haline getirilerek bertaraf ediliyor.

Sınav soruları, gizlilik sözleşmesi kapsamında binlerce yazar tarafından özel bir güvenlik önlemi alınan “kırmızı alan” adı verilen bölgede hazırlanıyor. Her sınavda bir yazarın tek bir sorusunun yer aldığı ve her sorunun en az 3 kez denetlendiği belirtildi. ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, yıl boyunca hazırlanan soruların kriptolu sistemlerle kapalı matbaa merkezine getirildiğini ve burada çalışmaların başladığını açıkladı.

Kapalı merkezde günde 200 bin soru kitapçığı basılırken, paketlenen sınav evrakları da elektromekanik kilitlerle tırlara yüklenerek takip edilerek merkezlere gönderiliyor. Merkezde görevli personelin uzun süreli mesailerinde sinema, spor ve bilardo salonları, masaj koltukları, dinlenme alanları, yemekhane ve yatakhane gibi özel alanlar sağlanıyor.

ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, sınav merkezinde kullanılan yüksek teknolojili matbaa makinelerinin Türkiye’de tek olduğunu ve dünyadaki sayılı kapasiteyle çalıştığını belirtti. Sınav sürecinde her türlü güvenlik önleminin alındığı merkezde, her sınav evrağı dijital ortama aktarılırken, sınavın ardından depolanıyor ve değerlendiriliyor.

Personelin sosyal ve fiziki ihtiyaçları için merkezde sinema, spor, bilardo salonları, tenis kortu, masaj koltukları gibi alanlar bulunuyor. Merkezin havalandırma sistemi, faraday kafesi ile çevrili olmasından dolayı özel olarak tasarlanmış ve personelin 45 günlük sürecinde içeriye oksijen pompalamak üzere düzenlenmiştir. Görevlilere 4 yıldızlı otel konforu sunulmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
YKS öncesi ÖSYM’nin kapalı merkezi: Güvenlikte sıradışı önlemler!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!