G-QXXHXL9JW0
USD34,11
EURO38,12
CNY4,84
GBP45,44
EURO/USD1,12
BIST9.966,82
Petrol74,56
GR. ALTIN2.858,49
BTC2.165.555,47

Dünyadaki Bölgesel Sorunlar Askeri Harcamaları Artırıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (IISS) tarafından Londra’da yayınlanan rapora göre, dünya son birkaç yılda istikrarsızlaşarak tehlikeli bir döneme girmiştir. 7 Ekim 2023’te başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı, ardından İsrail’in Gazze’ye saldırıları ve Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki hak iddiaları gibi bölgesel sorunlar, ülkelerin askeri harcamalarını artırarak dünyayı tehlikeli bir döneme doğru sürüklemiştir.

IISS’in “Askeri Denge 2024” adlı rapora göre, Arktik bölgesinde tırmanan gerilim, Kuzey Kore’nin nükleer silah çalışmaları ve bölgesel askeri rejimlerin artması, dünya genelinde güvenlik çevresini bozmuştur. Devletler, Kuzey Kore’nin füze denemelerine devam ettiği ve Çin’in nükleer cephaneliğini genişlettiği Asya’da da gerilimin tırmandığı belirtilen raporda, Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki bölgelerle ilgili iddialarının da ülkeler üzerinde baskı unsuru olduğu kaydedildi.

Rapora göre, NATO’nun Ukrayna’yı desteklemesi, ittifak içerisindeki üyelerin harcamalarını artırmıştır. Ayrıca, NATO’nun caydırıcılığını ve savunmasını güçlendirmeye çalıştığı, yeni taktikler ve politikalar benimsediği belirtilmiştir. Ayrıca, Rusya-Ukrayna Savaşı, Avrupa’daki birçok hükümetin güvenlik yaklaşımını revize etmiş ve Çin’in güvenlik endişelerini artırmıştır.

Avrupa ülkelerinin hava ve füze savunma kapasitesini artırmaya yönelik çabaları artış gösterirken, Rusya’nın Ukrayna’yla yaşadığı savaşta kaybettiği tanklarını yenilemek için depolardaki eski tankları çıkardığı belirtilmiştir. Raporda ayrıca, Ukrayna’nın da Batı ülkelerinden sağladığı mühimmat ve silahları aktif olarak kullandığı ve savaş ihtimaline karşı askeri üretimi artırarak stok oluşturduğu vurgulanmıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Dünyadaki Bölgesel Sorunlar Askeri Harcamaları Artırıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!