G-QXXHXL9JW0
USD34,18
EURO38,14
CNY4,88
GBP45,77
EURO/USD1,12
BIST9.777,46
Petrol72,05
GR. ALTIN2.915,07
BTC2.202.679,84

Emeklileri ilgilendiren emsal karar: Yargıtay’dan kesintiye itiraz hükmü!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, emekli maaşıyla kredi borcunu ödeme taahhüdünde bulunan emekliler için önemli bir karara imza attı. Bu kararın detayları, İçtihat Bülteni’nde yer alan bilgilere göre ortaya çıktı. Davacılar vekili, emekli maaş hesabının bulunduğu bankadan kredi kullandıklarını ancak bankanın maaş hesabına bloke koyarak para tahsil ettiğini ve promosyon haklarını kullanmadığını iddia ederek hesapta bulunan blokenin kaldırılmasını ve kesintilerin durdurulmasını talep etti.

İlk Derece Mahkemesi, davacının kredi kullanırken emekli maaşından kesinti yapılmasına onay verdiğini ve virman talimatı verdiğini belirterek davayı reddetti. Ancak bu karara yapılan istinaf başvurusu sonucunda Bölge Adliye Mahkemesi, davacının lehine karar verdi ve maaş hesabındaki blokenin kaldırılmasına hükmetti. Bu karara karşı davalı vekili temyiz başvurusunda bulundu.

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, Bölge Adliye Mahkemesi’nin kararını bozarak ilk derece mahkemesinin kararının usul ve yasaya uygun olduğunu belirtti. Bölge Adliye Mahkemesi ise direnme kararı verdi. Bu durum üzerine davalı vekili temyiz başvurusunda bulundu ve dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na taşındı.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, yapılan inceleme sonucunda bölge adliye mahkemesinin kararını bozdu. Kararda, emekliye verilen kredi sözleşmesinin dürüstlük kuralına aykırı olarak feshedilmesinin kötüye kullanım olarak değerlendirildiği ve dolayısıyla hukuka aykırı olduğu belirtildi. Banka tarafından alınan kesintilerin geri ödenmesi talebinin başka bir yöntemle ödeme yapma imkanı mevcutken bu şekilde talep edilmesinin kötü niyet olarak kabul edildiği vurgulandı.

Bu karar, kredi borcu olan emekliler açısından önemli bir emsal niteliği taşımaktadır. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun verdiği karar, emeklilerin kredi borcunu öderken haklarının korunmasına yönelik önemli bir adım olarak değerlendirilebilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Emeklileri ilgilendiren emsal karar: Yargıtay’dan kesintiye itiraz hükmü!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!