G-QXXHXL9JW0
USD34,10
EURO38,09
CNY4,84
GBP45,59
EURO/USD1,12
BIST9.900,25
Petrol74,72
GR. ALTIN2.875,16
BTC2.159.022,88

BM Raportörü: ABD İsrail’e “Diplomatik Kalkan” Sağlıyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2016-2022 döneminde Birleşmiş Milletler Filistin Özel Raportörü olarak görev yapan Michael Lynk, ABD’nin İsrail’e diplomatik kalkan sağladığını belirtti. Lynk, 7 Ekim 2023 saldırısının ardından yaşananları değerlendirirken, Hamas’ın saldırısının ve İsrail’in misilleme hareketinin beklenmedik boyutta olduğunu ifade etti.

Lynk, İsrail’in on binlerce sivilin ölümüne neden olan saldırılarına ABD’nin hala destek vermesinin şaşırtıcı olduğunu dile getirdi. İsrail’in uluslararası hukuku ihlal ederek geçici işgali kalıcı hale getirdiğini ve kırmızı çizgileri aştığını belirtti. Bu durumun aslında Hamas’a değil, Filistin halkına karşı yapılan bir savaş olduğunu vurguladı.

ABD’nin İsrail’e diplomatik kalkan olduğunu savunan Lynk, BM Güvenlik Konseyi’nde İsrail’i korumak için veto yetkisini sıkça kullandığını belirtti. ABD’nin İsrail’in eylemlerinden sorumlu tutulmamasıyla İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırılarına devam ettiğini ifade etti. Lynk, BMGK kararlarının bağlayıcı olduğunu savunarak, uluslararası toplumun İsrail’e baskı yapması gerektiğini söyledi.

Gazze’deki olaylarla ilgili BM kararlarına tepki gösteren Lynk, uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) Filistin hakkındaki soruşturmasını yetersiz bulduğunu ifade etti. Filistin’e destek gösteren Batı ülkelerinin İsrail’e bakış açılarının değişmeye başladığını belirten Lynk, İsrail’in Gazze’yi yok etmesine rağmen ABD ve Avrupa’nın sessiz kaldığını eleştirdi.

Apartheid ve ilhak politikalarıyla İsrail’in demokrasi iddialarını sorgulayan Lynk, Filistinlilere yapılan muameleyi ikinci sınıf vatandaşlık olarak niteledi. Uluslararası insan hakları kuruluşlarının raporlarına göre, İsrail’in işgal altındaki bölgelerde apartheid uyguladığına dikkat çekti. Lynk’e göre, bu durum artık sadece işgal değil, aynı zamanda ilhak ve apartheid politikalarının uygulandığı bir sürece dönüşmüştü.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
BM Raportörü: ABD İsrail’e “Diplomatik Kalkan” Sağlıyor!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!