G-QXXHXL9JW0
USD34,10
EURO38,09
CNY4,84
GBP45,59
EURO/USD1,12
BIST9.900,25
Petrol74,72
GR. ALTIN2.875,16
BTC2.156.249,88

TÜRKİYE-İSRAİL TİCARETİNDE ŞOK DÜŞÜŞ: İSRAİL’E YÖNELİK TÜRK SATIŞLARI AZALIYOR!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye ve İsrail arasındaki ticaret, İsrail’in Gazze saldırıları sonrası önemli ölçüde azalış kaydetti. Saldırıların başladığı 7 Ekim 2023’ten 20 Mart 2024’e kadar, İsrail ile toplam ticaret hacmi yaklaşık yüzde 33 geriledi. Türkiye’nin İsrail’e ihracatı yüzde 30, ithalatı ise yüzde 43,4 azaldı.

Türkiye vatandaşları ve şirketleri, İsrail’in insanlık dışı saldırıları sebebiyle bu ülkede satışlarını durduruyor ve siparişleri iptal ediyor. İşlem gören ticaret mevcut devlet şirketleri tarafından değil, uluslararası firmaların da içinde bulunduğu şirketler aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Türkiye, BM yaptırımlarını tanıması sebebiyle İsrail’e karşı alınacak kararların BM’de öncülüğünü yapıyor. Filistin’e gönderilen mallar İsrail üzerinden geçiş yapıyor, çünkü Filistin’in kendi gümrükleri bulunmuyor.

Filistin’e ağırlıklı olarak deniz yoluyla yapılan ihracat, Hayfa ve Aşdod limanları üzerinden İsrail’e giriyor ve oradan Filistin’e ulaştırılıyor. İsrail’in üçüncü ülkelerle Filistin ticaretini Gazze’ye izin vermemesi sebebiyle ticaretin büyük kısmı İsrail üzerinden gerçekleşmek zorunda kalınıyor. Türkiye ise Filistin’e insani yardım amacıyla El Ariş’e tonlarca yardım gönderiyor.

Türkiye’nin Filistin’e yardımları arasında ambulanslar, ilaçlar, tıbbi malzemeler, sahra hastanesi ekipmanları, jeneratörler, taşınabilir güç kaynakları, seyyar aşevleri ve barınma malzemeleri bulunuyor. Gazze Türk-Filistin Dostluk Hastanesi’nde tedavi gören hastalar da Türkiye’ye getirilerek tedavilerine devam ediliyor. Gazze’deki sahra hastanesinin inşa çalışmaları hızla devam ederken geçen yıl yapılan 10 milyon dolarlık yardıma ek olarak 1 milyon dolar daha UNRWA’ya katkı sağlandı.

İsrail’in Filistin ile gerçekleştirilen ticaretin önünü kesmeye çalışması sebebiyle Türkiye üzerinden yapılan ticaretlerde İsrail’in önemli bir rol oynadığı görülüyor. Türkiye’nin ise Filistin’e yönelik insani yardımları ve destekleriyle Filistin halkının yanında olduğu ve süreci yakından takip ettiği biliniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TÜRKİYE-İSRAİL TİCARETİNDE ŞOK DÜŞÜŞ: İSRAİL’E YÖNELİK TÜRK SATIŞLARI AZALIYOR!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!