G-QXXHXL9JW0
USD34,08
EURO38,07
CNY4,83
GBP45,37
EURO/USD1,12
BIST9.975,61
Petrol74,66
GR. ALTIN2.838,81
BTC2.144.167,21

NASA, Ay İçin Yeni Saat Geliştirecek!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

NASA, Dünya’ya göre daha hızlı geçen zamanıyla ünlü Ay için yeni bir saat geliştirmeyi planlıyor. Artemis görevi kapsamında 2026 yılına kadar Ay’a ve daha sonra Mars’a astronot göndermeyi hedefleyen NASA, bu görevlerde zamanın akışını daha düzgün ve doğru bir şekilde takip edebilmek adına çalışmalarını sürdürüyor. Ay’ın düşük yer çekimi nedeniyle zamanın Dünya’ya göre daha hızlı aktığını belirten NASA yetkilileri, bu durumun uzaydaki iletişim ve navigasyon sistemleri için önemli bir faktör olduğunu vurguluyor.

NASA, Ay’a özel bir zaman referans sistemi oluşturarak bu durumu daha iyi yönetmeyi hedefliyor. Beyaz Saray’ın da destek verdiği bu çalışma kapsamında uluslararası ajanslarla iş birliği yapılarak Ay için özel bir saat ve zaman hesaplama yöntemi geliştirilecek. Uzay İletişimi ve Navigasyon Programı yetkilisi Kevin Coggins, Ay’daki her şeyin bu özel saat sistemine göre işleyeceğini belirtiyor ve Dünya’daki yaz-kış saati uygulamasının Ay’da geçerli olmayacağını açıklıyor.

Daha önce Ay’a gönderilen astronotların saniyeleri önemsemediğini ancak günümüzde teknolojinin gelişimiyle birlikte mikrosaniyelerin dahi kritik hale geldiğini ifade eden Coggins, bu durumun özellikle GPS, uydu iletişim sistemleri gibi teknolojik altyapılar için önemli olduğunu vurguluyor. Beyaz Saray’ın NASA’dan bu konuda hızlı adımlar atmasını istemesiyle birlikte, 2026 yılına kadar Ay’a ve sonrasında Mars’a yapılacak olan uzay görevlerinde zamanın doğru takibinin sağlanması önem arz ediyor.

Avrupa Uzay Ajansı da 2023 yılında, Ay’ın 29,5 Dünya günü süren bir günü olduğunu ve bu nedenle Ay için ortak bir zaman referansı geliştirilmesi gerektiğini açıklamıştı. Bu durum, Ay üzerindeki faaliyetlerin ve uzay araştırmalarının koordinasyonu açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Gelecekteki uzay görevlerinde, Ay’ın zaman kavramının daha iyi anlaşılması ve doğru bir şekilde takip edilmesi, astronotların güvenliği ve iletişim sistemlerinin doğru işleyişi açısından kritik bir rol oynayacak gibi görünüyor. NASA ve diğer uzay ajanslarının bu konudaki çalışmaları, ufukta yeni bir sayfa açabilecek nitelikte görünüyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
NASA, Ay İçin Yeni Saat Geliştirecek!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!