G-QXXHXL9JW0
USD34,11
EURO38,13
CNY4,84
GBP45,47
EURO/USD1,12
BIST9.900,25
Petrol74,61
GR. ALTIN2.872,69
BTC2.148.811,47

Güney Kore’den Yapay Güneşin Dünya Rekoru: KSTAR Reaktörü 100 Milyon Santigrat Derecede 48 Saniye Çalıştı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Güney Kore’de gerçekleştirilen bir proje olan KSTAR nükleer reaktörü, “Yapay Güneş” olarak adlandırılmaktadır. Bu proje, 100 milyon santigrat derecede 48 saniye boyunca çalışarak dünya rekoru kırma başarısını elde etmiştir. Bilim insanları, küresel ısınmanın neden olduğu sorunlarla mücadele edebilmek için temiz ve sınırsız enerji sunan nükleer füzyon projeleri üzerinde çalışmaktadırlar. Yapay güneş olarak da adlandırılan nükleer füzyon projelerinde, dünyanın önde gelen bilim insanları bir araya gelerek çalışmalar yürütmektedir. Üretmesi oldukça zorlu olan bu teknoloji ile ilgili sevindirici haber Güney Kore’den gelmiştir.

Son yıllarda hızla gelişen çalışmalar sayesinde, “yapay güneş” olarak anılan KSTAR (Korean Superconducting Tokamak Advanced Research) adlı sistemin dünya rekoru kırdığı bildirilmiştir. Proje, 48 saniye boyunca 100 milyon santigrat derecenin üzerinde çalışarak bu başarıyı elde etmiştir. 30 saniyelik bir önceki dünya rekorunu geride bırakan KSTAR, Güneş’te gerçekleşen füzyon reaksiyonlarını taklit ederek sınırsız ve temiz enerji üretebilecek potansiyele sahiptir. KSTAR Araştırma Merkezi Direktörü Si-Woo Yoon, reaktörü 2026’ya kadar 300 saniye boyunca çalıştırma hedeflerinin olduğunu belirtmiştir.

Nükleer füzyon, iki hafif elementin nükleer reaksiyonlar sonucunda birleşerek daha ağır bir element oluşturduğu bir süreçtir. Bu süreçte büyük miktarda enerji açığa çıkar ve bilim insanları, Güneş’te gerçekleşen bu nükleer füzyon ortamını Dünya’da da kurarak sınırsız enerji elde etmeyi amaçlamaktadırlar. Güney Kore Füzyon Enerjisi Enstitüsü, ABD Columbia Üniversitesi ve Seul Ulusal Üniversitesi gibi kurumlar, KSTAR projesi üzerinde çalışarak nükleer füzyonla enerji elde etme konusunda çaba göstermektedirler.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Güney Kore’den Yapay Güneşin Dünya Rekoru: KSTAR Reaktörü 100 Milyon Santigrat Derecede 48 Saniye Çalıştı!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!