G-QXXHXL9JW0
USD34,13
EURO37,98
CNY4,84
GBP45,61
EURO/USD1,11
BIST9.887,75
Petrol73,25
GR. ALTIN2.882,47
BTC2.168.630,62

TBMM’den CHP’li Vekile İlginç Karar: “Laiklik Günü” Çözüm Yolu Bulacak mı?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, 1 Mart günü TBMM Başkanlığı’na Laiklik Günü olarak kabulüne yönelik kanun teklifi sunmuştu. Ancak TBMM Başkanlığı, kanun teklifini içeriğinde bulunan “kaba ve yaralayıcı” ifadeler sebebiyle iade etti.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 3 Mart’ın Laiklik Günü ilan edilmesi teklifinin incelendiğini ve İçtüzük hükümlerine uygun olmadığı için geri çevrildiğini belirtti. Öztürkmen’in kanun teklifinde bulunan söylemlerin içtüzüğe uygun hale getirilmesi durumunda teklifin işleme alınabileceğini ifade etti.

TBMM Başkanlığı’nın iade gerekçesi olarak belirttiği “kaba ve yaralayıcı” ifadelerin yer aldığı paragrafta, Milli Eğitim Bakanı’nın tarikat/cemaatlerle protokol anlaşmalarını savunması ve kadınlara yönelik gerici hamlelerin artması gibi konulara vurgu yapılmıştı.

Öztürkmen’in kanun teklifinde, 3 Mart 1924 tarihinde kabul edilen devrim yasalarının Türkiye Cumhuriyeti’nin temelini oluşturduğu ve laiklik ilkesinin temeli atıldığı belirtilmişti. Tezkere metninde, laiklik ilkesine yapılan saldırıların arttığı ve laik Türkiye Cumhuriyeti’nin hedef alındığı ifadelerine de yer verilmişti.

Gericiliğin arttığı vurgulanan metinde, laikliğin temel felsefesinin 100. yıl dönümünde Cumhuriyet değerlerine yapılan saldırıların kabul edilemez olduğu vurgulanmıştı. Laiklik ilkesinin korunmasının gerekliliği ve laikliğe yapılan saldırılara karşı hukuki işlem başlatılması gerekliliği üzerinde durulmuştu.

Son olarak, laikliğin özgürlük ve yurttaşlık demek olduğu belirtilirken, laikliğe yönelik saldırıların mücadele edilmesi gerektiği vurgulanmıştı. Laikliğin tasfiyesinin demokratik iradeyi zayıflatacağı ve Cumhuriyet değerlerini tehlikeye atacağı ifade edilmişti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TBMM’den CHP’li Vekile İlginç Karar: “Laiklik Günü” Çözüm Yolu Bulacak mı?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!